Novosti

CERTIFICIRANE PRVE DVIJE KARLOVAČKE PREHRAMBENE INDUSTRIJE Dodijeljeni certifikati za KIM d.o.o. & Žitoproizvod d.d.

KIM I Žitoproizvod dodjela halal certifikata

KARLOVAC – Žitoproizvod d.d. i KiM d.o.o. prve su karlovačke prehrambene tvrtke koje su ispunile zahtjeve halal standarda, a danas su im svečano i uručeni halal certifikati u restoranu Panorama koji bi ove godine trebao postati i prvi karlovački halal restoran.

Halal certifikati KiM-u i Žitoproizvodu će omogućiti širenje poslovanja na istočno tržište jer kako se čulo – halal tržište je najbrže rastuće na svijetu i procjenjuje se na 650 milijardi američkih dolara.

- Mi ćemo ove godine, ako Bog da, prema svim procjenama dostići razinu od stotog halal certifikata što nas svrstava u regionalnog lidera u halal proizvodnji te europskog lidera u halal turizimu. Naime, gotovo 30 hotela u Republici Hrvatskoj nositelji su halal certifikata što u nijednoj zemlji Europe nećete pronaćio,  pojasnio je rukovoditelj Centra za certificiranje halal kvalitete Aldin Dugonjić.

No, ovi certifikati su značajni i za Islamsku zajednicu u Hrvatskoj, koja ove godine navršava 101. godišnjicu službenog postojanja, jer im se povećava ponuda prehrambenih proizvoda. Dokaz je to dobre međusobne suradnje, naglasio je imam Medžlisa Islamske zajednice Admir efendija Muhić.

- Zaista me veseli što ćemo u našem lijepom gradu na četiri rijeke imati brendirane proizvode kao što su od KiM-a i Žitoproizvoda te da ćemo moći svojim prijateljima, i onima koji nisu muslimani, omogućiti da se hrane zdravo, kvaliteno i domaće.

– Ovo je jedan pokazatelj da mi u Karlovcu i djelatno pokazujemo da se možemo susresti u svim našim različitostima i da nas upravo one spajaju te da možemo biti primjer ne samo u Hrvatskoj nego i šire, dodao je gradonačelnik Damir Mandić zahvalivši pri tom KiM-u i Žitoproizvodu što ulažu u razvoj svojih proizvodnih procesa jer time omogućuju i razvoj Karlovca.
A prizvodi KiM-a i Žitoproizvoda prije i poslije uvođenja halal standarda ostaju isti, a jedino što se promijenilo jest način kontrole, pojasnili su direktorica KiM-a Andreja Bušić i predsjednik Uprave Žitoproizvoda Mario Scherr.

- Kontrolira se proizvod po proizvod, pregledavaju se specifikacije da se vidi da li je sve u skladu s halal standardima. U ovom trenutku certificirali smo osam naših proizvoda koje radimo pod brendom Dukat u tvornici KiM, rekla je Bušić.

- Certificirani su mlinski proizvodi tj. svi naši proizvodi od brašna – bijelo brašno, crno brašno, krupica itd. – ta cijela proizvodnja je certificirana po halalu, dodao je Scherr.

Sve to trebalo bi konačno dovesti do toga da će se karlovačko mlijeko ili tjestenine naći i na tržištu Bliskog i Dalekog istoka.

- Naša intencija je otići na ta tržišta koja nam jesu zanimljiva, ali prvo moramo stvoriti preduvjete za to, zaključili su iz KiM-a i Žitoproizvoda.