Novosti

Održan seminar o Halal turizmu u Županijskoj komori Split

ŽK split cover

U petak, 24.veljače u HGK Županijskoj komori Split, Aldin Dugonjić, rukovoditelj Centra za certificiranje halal kvalitete, predstavio je mogućnosti halal turizma.

Centar za certificiranje Halal kvalitete u Hrvatskoj djeluje od 2010.g. kada su svoja predavanja diljem Hrvatske na temu halal kvalitete upravo započeli u Županijskoj komori Split.

Kao specijalizirana institucija Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj, Centar djeluje s ciljem razvoja i promocije halal turizma te provodi niz aktivnosti u smjeru proširenja Hrvatske turističke ponude pružanjem mogućnosti turistima islamske vjeroispovijesti, koji prakticiraju svoju vjeru, da boravak u Hrvatskoj provedu u skladu s principima svoje vjere. Riječ je o proizvodima i uslugama koji su proizvedeni ili obavljeni u skladu s dozvoljenim islamskim principima, te pod redovitim nadzorom.

Iako se čini da je halal certifikat noviji koncept, našem području poznat je već 25 godina, gdje se u početku pretežno tražio za potrebe izvoza mesa u Islamske zemlje.

Bitno je naglasiti da halal nije oznaka samo vezana za prehranu, to bi se više moglo nazvati načinom života jer ga razumijevamo u jezičnom, vjerskom, kulturološkom, tradicijskom i zdravstvenom kontekstu, a sama riječ halal znači dozvoljeno.

Izlaganje rukovoditelja Centra u  ŽK Split

Izlaganje rukovoditelja centra u ŽK Split

Prema riječima Aldina Dugonjića, halal tržište je jedno od najbrže rastučih tržišta, na svjetskoj razini iznosi 1 trilijun USD i obuhvaća 20% ukupno proizvodnje hrane. Halal turizam je novi oblik turističke ponude koji podrazumijeva da turistima muslimanima budu zadovoljena dva osnovna aspekta, kao što su omogućavanje uvjeta za obavljanje vjerskih obreda i omogućavanje halal hrane.

Certificirati se mogu razni objekti uključujući ugostiteljske objekte, hotele, putničke agencije, tvrtke, proizvodi…,trenutno je u Hrvatskoj certificirano 58 proizvođača, 23 ugostitelja, 6 putničkih agencija i 1 škola.

Predavanje o halal turizmu ŽK Split

Predavanje o halal turizmu ŽK Split