Novosti

SVEČANO DODIJELJEN JUBILARNI 100.-ti CERTIFIKAT HALAL KVALITETE U REPUBLICI HRVATSKOJ

Svečano dodijeljen 100.-ti certifikat halal kvalitete i potpisan Sporazum o suradnji između Hrvatske gospodarske komore i Islamske zajednice u Hrvatskoj

(Zagreb, 19. rujna 2017. godine) Centar za certificiranje halal kvalitete pri Islamskoj zajednici u Hrvatskoj u utorak je u prostorijama Islamskog kulturnog centra Zagreb svečano dodijelio svoj 100.-ti certifikat kojim garantira halal kvalitetu proizvoda i usluga proizvedenih po halal standardima u Republici Hrvatskoj. Proceduru i uvjete za dobivanje 100.-tog certifikata uspješno je ispunila kompanija Ljekovite gljive d.o.o. iz Zagreba koja od danas sudjeluje na domaćem i inozemnom halal tržištu. Svečanosti su nazočili predstavnici/e gospodarstvenog i poslovnog sektora iz različitih gospodarskih i uslužnih djelatnosti kako iz Republike Hrvatske tako i regije, predstavnici/e vlasti, ministarstva, te predstavnici/e javnih institucija posvećenih unapređenju i promociji gospodarstva i poduzetništva u Republici Hrvatskoj, predstavnici/e ambasada i razvojnih agencija, vjerskih institucija, kao i drugi pripadnici/e znanstvenog i poduzetničkog društva Hrvatske i svijeta.

Photo by@benedettoleeweddings

Kongresna dvorana ” hadži Salim Šabić “, Islamski centar Zagreb

Poruke važnosti prakticiranja halal stila života koji uključuje i prehranu te činjenice o potencijalima i izazovima halal tržišta gostima su prenijeli domaćini: rukovoditelj Centra za certificiranje halal kvalitete Aldin Dugonjić i muftija i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj dr. Aziz ef. Hasanović. Gostima se obratila i gđa Ivana Jukić, direktorica izvoza u kompaniji Mlinar d.d. koji je samo jedan u nizu uspješnih primjera iz prakse kako halal certifikat kvalitete doprinosi profitabilnosti kompanije.

direktorica izvoza Mlinar d.d., gđa. Ivana Jukić

direktorica izvoza Mlinar d.d., gđa. Ivana Jukić

„Do sada je u Republici Hrvatskoj izdano 65 halal certifkata za proizvođače, 18 hotela, 7 restorana, 7 putničkih agencija, 1 catering i 1 škola, a današnjim svečanim činom zaokružujemo brojku od 100. izdanih certifikata. Široka lepeza proizvoda i usluga je halal certificirana, no ono što nam još nedostaje kako bi ponuda bila upotpunjena su molitveni prostori i restorani sa halal certifikatom u zračnim lukama, trgovačkim centrima te specijalizirani turistički vodiči.“, izjavio je Aldin Dugonjić, rukovoditelj Centra i jedna od 500 najutjecajnijih osoba u razvoju halal tržišta u prošloj godini prema stručnom časopisu Islamica 500.

Jubilarni 100. Certifikat uručen je poduzeću Ljekovite gljive d.o.o. iz Zagreba. Ljekovite gljive d.o.o obiteljsko je poduzeće koje se bavi proizvodnjom I prodajom ljekovitih gljive I potrepština za njihov uzgoj a prisutnima se svečano obratio i direktor Petar Alebić.

100. halal certifikat dodijeljenj poduzeću Ljekovite gljive d.o.o.

100. halal certifikat dodijeljenj poduzeću Ljekovite gljive d.o.o.

Po svečanom uručivanju 100.-tog halal certifikata, upriličeno je i potpisivanje Sporazuma o suradnji između Islamske zajednice u Hrvatskoj i Hrvatske gospodarske komore koji su potpisali muftija Hasanović i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović koji je prisutne informirao o partnerstvu i dugogodišnjoj suradnji ove dvije institucije.

Photo by@benedettoleeweddings

muftija dr.sc. Aziz ef. Hasanović i predsjednik HGK, g. Luka Burilović

Djelokrug koji im osigurava halal certifikat imala je priliku predstaviti i kompanija MHP Food Traidinga iz Dubajia koji su certificirani od strane Centra.

g. Eugene Levterov, generalni direktor MHP Food Tradinga LLC iz Dubaija

g. Eugene Levterov, generalni direktor MHP Food Tradinga LLC iz Dubaija

Obraćanja iz različitih sektora i perspektiva zaključena su govorom gđe Jelene Đugum, pomoćnicee ministra poljoprivrede koje je jedno od nadležnih kada je riječ o zadovoljavanju halal normi i procedura.

Photo by@benedettoleeweddings

Obraćanje pomoćnice ministra poljoprivrede, gđe Jelene Đugum

Halal certificirana poduzeća u nastavku dana su se međusobno upoznavale, razmjenjivale iskustva i uspostavljale suradnju posredstvom B2B konferencije koju je organizirao Centar s ciljem umrežavanja i razvoja poslovne suradnje među kompanijama. Centar nastavlja kako sa svojim redovnim aktivnostima certificiranja tako i edukacijama i promocijom halal stila života kroz različite događaje koji doprinose razvoju gospodarstva.

Photo by@benedettoleeweddings

#   #   #   #   #