Novosti

ZDRAVSTVENI TURIZAM KAO DIO HALAL TURIZMA Održan 1.kongres zdravstvenog i zdravstveno preventivnog turizma

KONGRES ZDRVSVENOG TURIZMA NASLOVNICA

U organizaciji LUX agencije pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma RH i Ministarstva zdravstva RH te Hrvatske akademija znanosti i umjetnosti 4. srpnja 2017. održan je 1.kongres zdravstvenog i zdravstveno preventivnog turizma.

Organizacija kongresa pripada u strateške ciljeve razvoja zdravstva i turizma Hrvatske – poboljšanje ekonomske situacije nacije i zdravstvenog sustava. Uz predsjednika znanstvenog odbora  akademika Zvonka Kusića, znanstvenom odboru kongresa i programu, sudjelovala su ugledna imena znanstvenika i stručnjaka iz područja medicine, kineziologije i turizma.

Namjera organizatora je kongresom identificirati i predstaviti mogućnosti tržišta, poduzeti radnje i koristiti postojeće resurse za prosperitet svih interesnih skupina i dionika na tržištu zdravstva i turizma, za razvoj nacionalnog interesa pripremiti i otvoriti Hrvatsku u skoroj budućnosti za veliko tržište u segmentu korisnika zdravstvenog turizma iz EU i svijeta, potaknuti izradbu konkretne strategije razvoja zdravstvenog turizma Hrvatske.

Događanja – 1. Kongres zdravstvenog turizma – Kongresni turizam – Poslovni turizam

Učešće na istom uzeo je i Centar za certificiranje halal kvalitete predstavivši razvoj halal turizma u Republici Hrvatskoj među kojem je i jedan od segmenata upravo zdravstveni turizam. U dva temeljna izvora islama, Kur´anu i  [1]sunnetu posljednjeg božijeg poslanika Muhameda  [2]a.s pronalazimo mnoštvo uputa i naredbi kada je u pitanju čovjekovo zdravlje i bolest. Zapravo  sve ono što je halal može se promatrati kao preventivno-proaktivni sustav u cilju zaštite vjernikovog zdravlja kroz halal hranu i prehranu, ramazanski post itd.

„  Zdravstveni turizam u ovom kontekstu može se promatrati kao dio halal turizma jer svaki vjernik koji putuje s ciljem očuvanja svoga zdravlja ili liječenja bolesti vodi računa o svojoj molitvi i halal hrani. U svijetu danas zbog zdravstvene zaštite putuje oko 14 milijuna ljudi. Samo zemlje Arapskog poluotoka troše 20 milijardi američkih dolara na putovanja u svrhu zdravstvene zaštite koji je zasigurno jedan od glavnih razloga potrebe promocije i aktivnosti na halal tržištu na kojem je Republika Hrvatska još uvijek velika nepoznanica. „ – naglasio je Aldin Dugonjić, rukovoditelj Centra za certificiranje halal kvalitete u svom izlaganju

Kongres svojom realizacijom podržao je djelovanje Hrvatske udruge gluhoslijepih osoba “Dodir”, s ciljem promicanja interesa gluhoslijepih osoba u Republici Hrvatskoj i izvan nje, ostvarivanjem njihovih temeljnih ljudskih prava na edukaciju, rehabilitaciju, komunikaciju i socijalizaciju, navodi organizatorica kongresa, Sunčana Matić iz agencije LUX.

 

[1] Sunnet je ono što je poslanik islama Muhamed a.s govorio, radio i šutnjom odobrio. Predstavlja drugi izvor islama.
[2] A.s.- alejhi selam, arapski izričaj koji znači neka je Božja milost i mir na njega, a koristi se i za spominjanja božijih poslanika