Novosti

ZNAČAJAN ISKORAK ZA HRVATSKO GOSPODARSTVO Centar za certificiranje halal kvalitete otvorio vrata Ujedinjenih Arapskih Emirata i zemalja arapskog zaljeva za hrvatske tvrtke

Accreditation Certificate

Centar za certificiranje halal kvalitete u Republici Hrvatskoj akreditiran je od strane Ujedinjenih Arapskih Emirata za certificiranje proizvoda i usluga tvrtki iz Republike Hrvatske koji će se plasirati/izvoziti na halal tržišta.

Od ožujka mjeseca 2017., svi proizvodi koji se izvoze u Ujedinjene Arapske Emirate morat će biti certificirani od strane halal certifikacijskog tijela koje je akreditirano. Akreditacija je značajna jer hrvatskim proizvođačima mesa i mesnih prerađevina, mliječnih proizvoda, slastica, pića, začina i drugih proizvoda certificiranim od strane Centra osigurava  nesmetani rast i razvoj  na  jednom od najeminentnijih halal tržišta koje uvozi 90% prehrambenih proizvoda. Tržište halal proizvoda i usluga će uskoro doseći ukupnu vrijednost od 2 trilijuna američkih dolara na godišnjoj razini od čega 20 milijardi američkih dolara vrijednosti se odnosi na tržište emirata i zemalja arapskog zaljeva.

Akreditacija Centra za certificiranje halal kvalitete podrazumijevala je prilagodbu procesa certificiranja i auditiranja prema zahtjevima normi HRN BAS 1049:2010, UAE.S 2055-2:2016, GSO 2055-2:2015, OIC/SMIIC 2:2011, UAE.S 993:2015, ISO17065, ISO17021 te ISO9001. Cijeli akreditacijski proces proveo je Dubai Accreditation Center kao ovlašteno tijelo Emiratskog zavoda za normizaciju i mjeriteljstvo (eng. Emirates Standardisation and Metrology Authority, ESMA ).

„Ovaj prestižan uspjeh je izravan rezultat naše trajne opredijeljenosti i vizije prema podizanju standarda certificiranja, te poboljšanju nadzora i osiguranja kvalitete certificiranih tvrtki te širenja mogućnosti izvoza hrvatskih proizvođača.“ izjavio je Aldin Dugonjić, rukovoditelj Centra za certificiranje halal kvalitete koji je ove godine uvršten među 500 najutjecajnijih ljudi u islamskom svijetu i ekonomiji.

Dodjelom akreditacije Centar za certificiranje halal kvalitete, postao je jedna od prvih certifikacijskih ustanova u Europi koja je prošla novi akreditacijski proces, čime su hrvatske tvrtke dobile pravo nesmetanog izvoza u Ujedinjene Arapske Emirate i zemlje arapskog zaljeva. To zasigurno predstavlja značajan gospodarski iskorak Republike Hrvatske na do sada nedovoljno iskorištenim halal tržištima.