Novosti

SARAJEVO HALAL FAIR: POJEDINCIMA I FIRMAMA DODIJELJENE NAGRADE

Trećeg dana Međunarodnog sajma halal inudstrije Sarajevo Halal Fair (SHF) 2018, održana je ceremonija dodjele nagrada pojedincima i firmama koji su doprinijeli razvoju halal industrije u Bosni i Hercegovini i regiji. Nagrada za najveći broj halal certifikovanih proizvoda, više od 900, dodijeljena je kompaniji AS Holding. Sajam halal industrije bit će zatvoren danas.

Nagrada za izuzetan doprinos razvoju halal industrije u Bosni i Hercegovini dodijeljena je Midhatu Jašiću, Amiru Sakiću i Institutu za standardizaciju Bosne i Hercegovine.

Nagrada za izuzetan doprinos razvoju halal industruje u regiji, izuzevši Bosnu i Hercegovinu, dodijeljena je predsjedniku Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, muftiji Azizu efendiji Hasanoviću. Nagradu je preuzeo Aldin Dugonjić, rukovodilac Centra za cerificiranje halal kvalitete u Hrvatskoj.

“U Republici Hrvatskoj tržište halal industrije se kontinuirano razvija, raste broj zahtjeva za halal certifikate. Najveći broj zahtjeva dolazi iz prehrambene i kozmetičke industrije, ali i iz oblasti hotelijerstva, ugostiteljstva i turizma”, rekao je Dugonjić.

Nagrada za najbolji štand, po izboru publike i posjetilaca, dodijeljena je UKA komercu iz Makedonije.

“Posebno nam je drago što su naš trud nagradili posjetioci. Halal certifikat i halal proizvodnja je bez konkurencije. To za naše potrošače znači da kupuju zdravu i čistu hranu”, rekao je Adem Abazi iz kompanije UKA komerc.

Sajam halal industrije bit će zatvoren danas. U fokusu posljednjeg dana sajma bit će i način na koji islamske finansije povećavaju rast u doba poremećaja, čemu je posvećen panel čiji je moderator direktorica Cambridge IFA – konsultantske kuće za finansijske usluge Sofiza Azmi. Ova firma bavi se razvojem i upotrebom moćnih najsavremenijih analitičkih alata za procjenu poslovnih podataka, makroekonomskih pokazatelja i razumijevanje trendova na tržištu.

Tokom trodnevnog SHF 2018 omogućeni su susreti regionalnih proizvođača halal proizvoda i pružatelja halal usluga iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Makedonije i Albanije sa velikim kupcima i distributerima iz Evropske unije, Saudijske Arabije, Turske, Malezije, Bahreina, Libije, Ujedinjenih Arapskih Emirata…..

Održana je i promocija prve Halal kuharice u Hrvatskoj, poznati bh. kuhari održali su prezentacije pripremanja hrane u skladu sa halal standardima, a u sarajevskoj Vijećnici je održana izložba “Biseri islamske arhitekture” Islam Art Magazina.

SHF 2018 organiziraju Bosna Bank International (BBI) u saradnji sa Islamskom zajednicom u Bosni i Hercegovini i Islamskom razvojnom bankom (IsDB).

Izvor: http://www.bhrt.ba/ekonomija/zavrsava-sarajevo-halal-fair-shf-2018/