Novosti

BBI VIP Business Club: SHF 2019 jedinstvena prilika regionalnim tvrtkama da se predstave na svjetskom halal-tržištu

Sarajevo Halal Sajam SHF 2019 predstavlja jedinstvenu prilliku bosanskohercegovačkim, ali i regionalnim tvrtkama da se predstave i plasiraju svoje robe i usluge na svjetskom halal-tržištu koje iz godine u godinu bilježi ubrzan rast. Ovo je zaključeno na Okruglom stolu „Perspektive, šanse i potencijali halal-industrije u Bosni i Hercegovini“ koji je u organizaciji BBI VIP Business Cluba koji djeluje u okviru Bosna Bank International (BBI) i Međunarodnog sajma halal-industrije Sarajevo Halal Fair 2019 održan u Sarajevu. U okviru Okruglog stola održana je prezentacija drugog po redu Sarajevo Halal Sajma 2019 koji će se održati u Centru Skenderija u Sarajevu od 26. do 28.  rujna 2019. godine.

„Perspektive u halal industriji su ogromne. BiH je pozicionirana blizu EU tržišta na kojem se procjenjuje da je oko 50 milijuna muslimana. Kada bismo uspjeli da proizvodnju halal-hrane stacioniramo u BiH to bi bio veliki poticaj razvoju naše ekonomije. Što se turizma tiče, muslimani u svijetu čine 25 posto ukupnog stanovništva i tu BiH ima ogroman potencijal. Samo ta dva segmenta – turizam i proizvodnja halal-hrane mogu biti dostatna za čitavu bh. ekonomiju“, kazao je Amer Bukvić, predsjednik Uprave BBI banke.

Podšku SHF 2019 dao je i gradonačelnik Sarajeva, Abdulah Skaka koji je kazao da je Grad Sarajevo zainteresiran za suradnju kada je u pitanju promocija halal-industrije, posebno halal-turizma.

„Turizam je grana koja je posljednjih godina u usponu i upravo promocija i razvijanje halal-turizma može biti šansa za Grad Sarajevo“, kazao je Skaka.

Amel Kovačević, ministar financija Kantona Sarajevo najavio je sudionicima da će Ministarstvo financija KS financijski podržati održavanje SHF 2019. Vedad Halilović, predsjednik Udruženja halal-industrije BiH i direktor izvoza AS Holding istaknuo je da AS Holding u ponudi ima više od 1.000 halal-certifciranih proizvoda.

Izvozimo u više od 30 država svijeta i jako nam je značajan halal-certifikat jer sve veći broj konzumenata traži halal-certificirane proizvode i to ne samo muslimani, nego i drugi koji znaju da halal-certifikat znači kvalitet, nešto što je zdravo i čisto“, kazao je Halilović.

Tamara Gojšina iz prehrambene industrije Swisslion Trebinje kazala je da trenutno u ovoj kompaniji imaju dvije linije koje su halal-certificirane, a u toku su pripreme za certificiranje još dvije linije.

Islamsko tržište je zaista veliko i osjeti se uticaj halal-certifikata i u izvozu i u proizvodnji“, kazala je Gojšina.

Potražnja za halal-proizvodima i uslugama u svijetu bilježi ubrzan rast pa je SHF 2019 prilika proizvođačima roba i pružateljima usluga koje su halal-certificirane da se predstave distributerima i uvoznicima iz cijelog svijeta, ali isto tako i lokalnom tržištu koje sve više traži proizvode sa halal-certifikatom. Organizatori očekuju više od 100 izlagača iz BiH, zemalja regije i cijelog svijeta te više od 10.000 posjetitelja.

Tijekom Okruglog stola potpisani su Memorandumi o suradnji BBI VIP Business Cluba i Agencije za certificiranje halal-kvalitete iz BiH te Centra za certificiranje halal-kvalitete Hrvatske . Uzevši u obzir činjenicu da je Republika Hrvatska halal friendly destinacija te je  jedna od malobrojnih koja ima niz hotela i turističkih sadržaja s halal-certifikatom Sarajevo Halal Fair omogućoit će jedinstvenu priliku svim halal certificiranim tvrtkama dodatnu promocija kao i mnoge  druge poslovne prilike. U ime Centra za certificiranje halal kvalitete Spoorazum o suradnji je potpisao dr.Aldin Dugonjić, rukovodizelj Centra pri tom istaknuvši:

U Jugoistočnoj Europi postignuti su svi preduvjeti za značajni pristup halal tržištu s obzirom na broj halal certificiranih proizvođača i pružatelja usluga. Stoga očekujemo da SHF preraste u najznačajnije jednogodišnje okupljanje svih dionika halal industrije u Europi. U Republici Hrvatskoj bilježimo porast broja noćenja i dolazaka gostiju koji traže usluge koje su halal certificirane kao i povećanje izvoza halal proizvoda te u tom smislu današnjim potpisivanjem sporazuma o suradnji želimo daljnim sinergijskim aktivnostima omogućiti još efikasniji pristup halal tržištu“- rekao je Dugonjić.

Okruglom stolu su prirustvovali predstavnici halal-certificiranih kompanija iz BiH, kao i kompanija koje su u procesu halal-certificiranja i kandidati za halal-certificiranje, Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Privredne/Gospodarske Komore FBiH, Privredne Komore Kantona Sarajevo, Udruženja halal-industrije u BiH, Agencije za certificiranje halal kvalitete u BiH, Islamske zajednice u BiH, Ureda za veterinarsvo BiH, Agencije za sigurnost hrane BiH, Centra za certificiranje halal-kvalitete u Hrvatskoj i drugi.