Novosti

HRVATSKE TVRTKE OVAJ TJEDAN NA WORLD HALAL SUMMITU U ISTANBULU Hrvatske tvrtke u potrazi za partnerima na tržištu vrijednom 2.000 milijardi dolara

Centar za certificiranje halal kvalitete u suradnji s Ministarstvom gospodarstva Republike Turske i Hrvatskom gospodarskom komorom organizira poslovni forum i sastanke koji će se održati tijekom drugog Svjetskog halal summita (World Halal Summit 2017) u Istanbulu od 23. do 25. studenoga. Do sada je prijavljeno sudjelovanje 12 hrvatskih kompanija većinom iz prehrambenog sektora, ali i iz turizma, kao i sve traženijeg IT sektora.

Centar za certificiranje halal kvalitete u suradnji s Ministarstvom gospodarstva Republike Turske i Hrvatskom gospodarskom komorom organizira poslovni forum i sastanke koji će se održati tijekom drugog Svjetskog halal summita (World Halal Summit 2017) u Istanbulu od 23. do 25. studenoga. Do sada je prijavljeno sudjelovanje 12 hrvatskih kompanija većinom iz prehrambenog sektora, ali i iz turizma, kao i sve traženijeg IT sektora.

„Očekujemo da će se delegaciji pridružiti još neke tvrtke i udruženja koja žele dobiti informacije i upoznati se s ogromnim potencijalom halal tržištu u svijetu“, potvrdio nam je rukovoditelj Centra za certificiranje halal kvalitete Aldin Dugonjić. „Forumu će također prisustvovati i predstavnici Singapore Halal Huba koji će ponuditi priliku sklapanja poslova s cijelom jugoistočnom Azijom i Kinom“, dodaje Dugonjić.

World Halal Summit predstavlja najveći ovogodišnji događaj povezan s halal tržištem. Na summitu se očekuje više od 15.000 posjetitelja, više od 100 izložbenih štandova, a održat će se i oko 30 B2B sastanaka. Potvrđeno je i sudjelovanje 57 ministara iz zemalja OIC-a (Organizacija za islamsku suradnju). Sektori koji su obuhvaćeni summitom su: hrana, turizam, kozmetika, farmacija, tekstil i financije.

Forum je, kaže Dugonjić, otvoren za sudjelovanje svim poduzećima koja su zainteresirana za istraživanje novih tržišta, bez obzira da li su nositelji halal certifikata. Dugonjić kaže kako je on prošle godine na prvom ovom samitu bio jedan od predavača te da će Hrvatska u Istanbulu biti prepoznate kao država koja je jedna od vodećih u regiji, kada je riječ i halal certificiranju i intersu za njim.

Centar za certificiranje halal kvalitete pri Islamskoj zajednici u Hrvatskoj u rujnu je svečano dodijelio svoj 100 certifikat kojim garantira halal kvalitetu proizvoda i usluga proizvedenih po halal standardima. Proceduru i uvjete za dobivanje 100-tog certifikata uspješno je tada ispunila kompanija Ljekovite gljive d.o.o. iz Zagreba.

„Do sada je u Republici Hrvatskoj izdano 65 halal certifikata za proizvođače, 18 hotela, 7 restorana, 7 putničkih agencija, 1 catering i 1 škola, a u rujnu je dodijeljen 100 certifikat. Široka lepeza proizvoda i usluga je halal certificirana, no ono što nam još nedostaje kako bi ponuda bila upotpunjena su molitveni prostori i restorani s halal certifikatom u zračnim lukama, trgovačkim centrima te specijalizirani turistički vodiči, kaže Dugonjić koji je poznat i kao jedna od 500 najutjecajnijih osoba u razvoju halal tržišta u prošloj godini prema stručnom časopisu Islamica 500. Najavljuje kako bi s Hrvatskom turističkom zajednicom uskoro trebala biti pokrenuta aplikacija s popisom restorana, proizvoda, tvrtki koji su nositelji halal certifikata.

Centar je proveo istraživanje među proizvođačima s halal certifikatom i pružateljima usluga u Hrvatskoj, a rezultati su pokazali da je 66,6% poduzeća povećalo svoju dobit, a 87,5% hotelijera koji su nositelji halal certifikata zabilježilo je povećanje broja noćenja. Uz potvrđen uspjeh poduzetnika koji su već napravili iskorak prema halal tržištima prostora za razvoj u prehrambenoj industriji i turizmu još uvijek ima, dodaj Dugonjić.

„Možemo očekivati značajnije iskorake na tržištu u smislu izvoza halal proizvoda i dolazaka gostiju s halal tržišta, što je idealan način osiguravanja popunjenosti tijekom pred i post-sezone.“, zaključuje Dugonjić.

Brojke:

2 tisuće milijardi američkih dolara vrijedno je halal tržište u svijetu godišnje

650 milijardi dolara vrijedno je halal tržište prehrambenih proizvoda u svijetu

100 hrvatskih tvrtki nositelji su halal certifikata

12 hrvatskih tvrtki izlaže na World Halal Summit 2017.

60 prehrambeni tvrtke iz RH nose halal certifikat

18 hotela u Hrvatskoj ima halal certifikat

 

Piše: Miroslav Kuskunović, Agrobiz

Izvor: https://agrobiz.vecernji.hr/agrovijesti/hrvatske-tvrtke-u-potrazi-za-partnerima-na-trzistu-vrijednom-2-000-milijardi-dolara-7664