Novosti

ODRŽAN SASTANAK S PREDSJEDNIKOM GLAVNE LIBIJSKE UNIJE KOMORA, g. MOHAMEDOM RAIEDOM

U sklopu dvodnevne radne posjete gospodarske delegacije iz Libije Republici Hrvatskoj, u sklopu koje je jučer na svečanom otvorenju gospodarskog foruma u organizaciji Hrvatske gospodarske komore Memorandum o razumijevanu upriličen je i sastanak rukovoditelja Centra za certificiranje halal kvalitete, g. Aldina Dugonjića i predsjednika Libijske unije komora g. Mohameda Raieda. Na sastanku se razgovaralo o mogućnostima povezivanja ovih dviju država te zajedničkim nastupima na tržištima.

Prem a podatcima Hrvatske gospodarsku komore robna razmjena dvaju zemalja u prvih deset mjeseci 2017. godine iznosila je 95,7 milijuna dolara, s tim da na hrvatski izvoz u Libiju otpada tek 2,4 milijuna dolara. Najznačajniji izvozni proizvodi za libijsko tržište su živa goveda, turbomlazni motori i ostale plinske turbine, obrađeno drvo, cement i pekarski proizvodi. Iz Libije najviše uvozimo naftu i ulje.

Dakako ključnu ulogu u izvozu naših proizvoda u Libiju igra i halal certifikat, a u razvoju suradnje s Libijom posebno bi mogle profitirati prehrambena, farmaceutska, kemijska i automobilska industrija, ali i turizam posebice zdravstveni.