Novosti

PREDSTAVNICI CENTRA ZA HALAL NA HRVATSKO-IRANSKOM GOSPODARSKOM FORUMU

Treći poslovni susret gospodarstvenika Irana i Hrvatske održan je u četvrtak, 1. ožujka 2018. u  organizaciji Hrvatske i Iranske gospodarske komore. Na forumu je sudjelovalo 70 hrvatskih i iranskih tvrtki među kojima su bili I predstavnici Centra za certificiranje halal kvalitete, a održan je povodom službenog posjeta ministra vanjskih poslova Islamske Republike Iran, Mohammada Javad Zarifa Republici Hrvatskoj. Uz ministra Zarifa bilo je iransko poslovno izaslanstvo koje je predvodio Masoud Khansari, potpredsjednik Iranske trgovačke, industrijske, rudarske i poljoprivredne komore.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta, dr. sc. Martina Dalić službeno je otvorila forum naglasivši velike mogućnosti I potencijale za gospodarsku suradnju ove dvije zemlje.

„Hrvatska i Iran imaju velik potencijal za suradnju u energetici, prehrambenoj industriji, brodogradnji, turizmu i farmaceutskom sektoru. Posebno želimo istaknuti mogućnosti za suradnju u izvozu prehrambenih proizvoda, tim više što mnoge hrvatske tvrtke imaju halal-certifikate. Vjerujem kako bi Hrvatska mogla biti obećavajuća destinacija i za iranske investicije. Hrvatski geografski položaj omogućuje pristup ključnim tržištima Srednje i Jugoistočne Europe“ navela je potpredsjednica Vlade dr. sc. Dalić.

Iransko izaslanstvo sastojalo se od predstavnika tvrtki i institucija iz sektora poljoprivrede, prehrambene industrije, graditeljstva, petrokemijske industrije, medicine, zdravstvenog turizma, medicinske opreme, trgovine, IT-industrije, metaloprerađivačke industrije te rudarstva.

„Treći poslovni susret gospodarstvenika Irana i Hrvatske pokazuje važnost političke inicijative iz 2016. godine i posjeta hrvatske predsjednice Iranu, a ta inicijativa sada donosi plodove“, kazao je ministar vanjskih poslova Islamske Republike Iran Mohammad Javad Zarif, podsjetivši na dugu tradiciju poslovne suradnje hrvatskih i iranskih tvrtki, koja je u prošlosti dosezala i do milijardu dolara. „Privatni sektor prepoznao je potencijal za suradnju u području brodogradnje, naftne industrije i energetike, proizvodnje električne energije, a moguća su i zajednička ulaganja te suradnja za nastup na trećim tržištima“, kazao je Zarif. „Potencijal za suradnju je i u turizmu i izgradnji turističke infrastrukture u Iranu, u području transporta i suradnje u poslovima u Afganistanu i Iraku“, istaknuo je ministar Zarif.

Izvori:

http://www.hgk.hr/hrvatsko-iranski-gospodarski-forum-hgk-1-ozujka-2018-u-10-izvjestaj

https://www.mingo.hr/page/potpredsjednica-vlade-i-ministrica-dr-sc-martine-dalic-na-hrvatsko-iranskom-gospodarskom-forumu