Novosti

U HGK Osijek nastavljen ciklus seminara pod nazivom „Otvorimo tržište halal certifikatom uz potpore EU fondova“

U četvrtak, 29. ožujka 2018. godine u suradnji s Županijskom komorom Osijek  i tvrtkom Logest d.o.o. održan je i drugi seminar na temu „Međunarodno priznatim Halal certifikatom do novih tržišta uz korištenje potpore Europskog fonda za regionalni razvoj“, ovoga puta u Županijskoj komori Osijek. Cilj radionice bio je upoznati male, srednje i velike poduzetnike s prednostima koje donosi posjedovanje halal-certifikata, s postupkom dobivanja certifikata, kao i mogućnostima dobivanja bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj u procesu certificiranja proizvoda.

Na samom početku gospođa Kornela Miling, viši stručni suradnik u Županijskoj komori Osijek iz odsjeka za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize, pozdravila je i zaželjela dobrodošlicu prisutnima, naglasivši dugogodišnju suradnju s Centrom i mogućnostima koje se pružaju dobivanjem halal certifikata. Gospođa Miling također je spomenula statističke podatke o broju uvoza i izvoza robe iz RH prema arapskim zemljama.

ŽK slika 3

Nedim Omerović, voditelj odjela za edukaciju pri Centru za certificiranje halal kvalitete pozdravio je na početku sve prisutne te se zahvalio predstavnicima HGK na dosadašnjoj dobroj suradnji s Centrom, također im zaželjevši puno uspjeha u daljnjim budućim projektima.

“Halal-tržište u svijetu razvija se u zadnjih 20 do 30 godina i konstantno se može zamijetiti povećanje konzumera halal proizvoda te halal usluga. Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u svijetu koja je registrirala Halal standard i jedina u EU koja ima registriran isti”, naglasio je Omerović.

“Proizvodi halal-kvalitete namijenjeni su u prvom redu muslimanima, ali sve više je konzumenata koji nisu muslimani a traže takvu vrstu proizvoda, kao npr. EU ili Velike Britanije. U Velikoj Britaniji šest milijuna ljudi konzumira halal-proizvode, a od kojih su dva milijuna muslimani. Većina velikih proizvođača danas već posjeduje halal-certifikat, a halal možemo promatrati i u kontekstu kozmetike, poslovanja, odijevanja, komunikacije, bankarstva, odnosno  halal je stil življenja.” – spomenuo je Omerović.

Cilj Centra je pomoći Tvrtkama, ne samo izdavanjem certifikata, nego djelovati sa svima i svim gospodarskim i turističkim dionicima te zajedničkim snagama nastupati na stranim tržištima”, istaknuo je Omerović, te spomenuo kako su pojedine domaće tvrtke s halal-certifikatom povećale svoje izvozne aktivnosti i  otvorile nova tržišta.

Voditelj izrade i provedbe projekata financiranih iz EU fondova iz tvrtke Logest Esad Turković predstavio je proces certificiranja proizvoda putem Europskog fonda za regionalni razvoj. “Za male i srednje tvrtke osigurano je ukupno 300 milijuna kuna potpora kroz natječajne programe Izgradnja i opremanje proizvodnih kapaciteta koji kreće 3. travnja, Certificiranje proizvoda do novih tržišta s početkom 16. travnja ove godine, zatim programe Upravljanje poslovnim procesima i kvalitetom i Znakovi kvalitete (vaučeri) koji počinju krajem ožujka te program Internacionalizacija poslovanja MSP-ova, koji počinje 30. lipnja”,- istaknuo je Turković.

 ŽK slika 2