Intervjui

ZNAČAJ SVJETSKOG HALAL TRŽIŠTA PREDSTAVLJEN U SKLOPU 8. AGRO ARCE Svečano dodjeljeni certifikati tvrtkama Conex Trade d.o.o. & Puđa d.o.o.

9.svibnja 2015. (TRILJ) Već drugu godinu za redom u suradnji s Udrugom inovatora Republike Hrvatske, Centar za certificiranje halal kvalitete sudjeluje u AGRO ARCI, međunarodnom sajmu inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji. Prehrambena halal industrija kao i važnost halal certifikata bile su i ove godine jedne od značajnih tema sajma.

Tom prigodom održano je stručno predavanje o Značaju svjetskog halal tržišta koje je ove godine predstavila mr. sc. Edina Mešić, tajnica Centra. Prije predavanja prisutnima su se obratili gradonačelnik grada Trilja,  Ivan Šipić naglasivši multukulturalnost i otvorenost kao prepoznatljiva obilježja grada Trilja. Posebno je izrazio dobrodošlicu glavnom imamu splitskom, Vahidu ef. Hadžiću kao i svim prisutnima te da se iskreno raduje dobiti više informacija o jednom od najvećih tržišta svijeta. Prisutnima se također obratio Marko Bubaš, predsjednik Udruge inovatora istaknuvši dobru dosadašnju suradnju s Centrom za certificiranje halal kvalitete te da se nada da će se ona i u budućnosti nastaviti.

Predavanje je održano s ciljem informiranja poduzetnika iz svih područja proizvodnje, a posebno proizvodnje hrane, te ugostiteljstva i turizma s karakteristikama i mogućnostima poslovanja na rastućem svjetskom halal tržištu. Svjetsko halal tržište čija se vrijednost procjenjuje na 1.4 trilijuna USD ,  unatoč recesiji, u zadnjih nekoliko godina bilježi impozantan rast. Zadnjih desetak godina halal industrija pozitivno utječe na ekonomski razvoj u svijetu, a najveći razvoj i rast prisutan je u prehrambenoj industriji i turizmu koji trenutno prema procjenama zauzimaju 20% u ukupnoj proizvodnji hrane i 13% u turističkom prometu  U izlaganju je također naglašen segment razvoja Halal turizma kao i certificiranje ugostiteljskih objekata kojih je na području splitsko-dalmatinske županije trenutno samo jedan. S tim u vezi Centar za certificiranje halal kvalitete započeo je projekt promocije Hrvatske kao Halal Friendly destinacije koji je ove godine u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom i Turističkom zajednicom grada  Zagreba prvi put predstavljen na Arabian Travel Marketu u Dubaiju. Halal proizvodi i usluge sve su prisutniji u svijetu, a certifikat Halal kvalitete ujedno  predstavlja ulaznicu na najbrže rastuće tržište svijeta zaključila je Mešić.

image-8f7b75bb32404c62c58af6d4a0ae274fbf06e5a5b9481581860c5c9cca79d8d5-V

Primjer iz prakse izložila je gđo. Matea Barjaktarić, predstavnica odjela za izvoz Mlinara d.d. , jedne od najvećih halal certificiranih pekarskih industrija u Republici Hrvatskoj.

„ Od dodjele halal certifikata Mlinaru d.d. početkom 2013. Godine vrata tržišta otvorilo nam je nekoliko zemalja među kojima su Australija, Njemačka, Švedska, Indonezija i dr., a kojima je uvjet za ulazak na tržište bio certifikat halal kvalitete.“ naglasila je Barjaktarić Također je naglasila da su među najprepoznatljivijim proizvodima halal bureci koje su svi prisutni imali priliku i deguistirati nakon izlaganja.

U triljskoj zoni poljoprivreda je i sada jedna od glavnih djelatnosti. Ondje je trenutno zaposleno 300-injak stanovnika Trilja i to uglavnom u Sirani Puđa i tvornici za preradu ribe Conex Trade. Oba proizvođača ove godine su nominirana za dodjelu halal certifikata kojim im je svečano uručen nakon izlaganja. Certifikat je u ime Islamske zajednice uručio Vahid ef. Hadžić , glavni imam medžlisa Split pri tom čestitavši vlasnicima na ovom poslovnom poduhvatu i prepoznatom potencijalu i važnosti halal certifikata koji bi im u budućnosti trebao donijeti mnogo poslovnog uspjeha. Certifikat je u ime tvrtke Conex Trade d.o.o. preuzeo direktor, Mladen Milaković Jr. Istaknuvši da mu je čast primiti još jedno priznanje u ime ove obiteljske tvrtke koje posluje već 30ak godina. Trenutno izvoze čak 80% svoje proizvodnje, a nisu dugo čekali ni za otvaranje ovog tržišta halala, pa tako već sljedećeg tjedna potpisuju ugovor o izvozu u Tursku.

IMG_7308

Za Siranu Puđa certifikat je primila gđo. Ksenija Jurić-Orlić zahvalivši se Centru za certificiranje halal kvalitete na izvrsnoj suradnji te dodavši da njihovo predstavništvo u BiH već nekoliko godina posluje po principima halal kvalitete a sada će to moći i ovdje u Hrvatskoj.

pUĐA DODJELA

U ime Centra za certificiranje halal kvalitete Mešić je još jednom čestitala dobitnicima i zaželjela im svaki uspjeh u daljnjem radu.

IMG_7372

Dodjelom nagrada izlagačimau nedjelju je zatvoren 8. Međunarodni sajam inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji AGRO ARCA 2015. koji se od petka održavao po prvi puta u gradu Trilju.

Na sajmu je ove godine predstavljeno gotovo tri stotine proizvoda i inovacija u području poljoprivrede i proizvodnje hrane, a trideset i tri posto izlagača nagrađeno je zlatnim, srebrnim i brončanim plaketama. Dodijeljene su 33 zlatne plakete i isto toliko srebrnih i brončanih plaketa za domaće izlagače, te po devet zlata, srebra i bronci za strane izlagače iz Irana, Rumunjske, Slovenije i BiH.