Skoči na glavni sadržaj
Proljetna škola Islama, Predavanje o islamskom bontonu

Predavanje o halal prehrani u sklopu Proljetne škole polaznika islamskog vjeronauka

U petak 25.3.2016., u Islamskom centru Zagreb u sklopu petodnevnog programa Proljetne škole Islama,  u organizaciji Centra za certificiranje halal kvalitete i Vjersko prosvjetne službe održano je predavanje za polaznike s temom „Halal hrana-zdrava hrana“.

Proljetna škola je zamišljena kroz petodnevni program prepun zanimljivih predavanja, radionica i prikaza primjera iz prakse za polaznike islamskog vjeronauka u kategoriji osmog razreda. Cilj škole je upoznati polaznike s načelima vjere Islama s posebnim osvrtom na praktično obavljanje dnevnih molitvi.  Jedna od radionica bila je posvećena Halal hrani i prehrani.

Upravo o ovoj temi prigodno predavanje održao je voditelj odjela za edukaciju Centra za certificiranje halal kvalitete,  Nedim Omerović, mag. teol. koji je polaznicima ukazao na složenost današnje prehrambene industrije te što se sve krije u različitim namirnicama koje svakodnevno koristimo u prehrani. U izlaganju je pojašnjena osnovna terminologija vezana za halal te predstavljeni najčešće korišteni aditivi i dodatci prehrani.

Također, bilo je zanimljivo čuti koliko je zapravo skrivenih supstanci koje su muslimanima zabranjene, a koriste se u proizvodnji, te je s tim u vezi Omerović ukazao na značaj kupovine prehrambenih artikala označenih znakom halal kvalitete.

Predavanje je uključilo i izlaganje o islamskom bontonu prilikom konzumiranja jela gdje je naglašenost bila na količini koja se svakodnevno unosi u organizam kao i kako se postupa sa ostatcima. Halal hrana preporučuje i dozvoljava raznovrsnost u prehrani i namirnicama biljnog i životinjskog porijekla.

Izlaganje je pobudilo veliki interes školaraca te je s toga i bilo popraćeno mnoštvom zanimljivih pitanja, čija je  radoznalost na kraju  nagrađena prigodnim slatkim halal poklonom proizvođača Kraš d.d.