Novosti

Predstavnici Centra na gospodarskom forumu Hrvatska – UAE

Poslovni susret gospodarstvenika Ujedinjenih Arapskih Emirata i Hrvatske održan je u ponedjeljak, 23. travnja 2018. u  organizaciji Hrvatske gospodarske komore Asocijacije izvoznika Dubai.

U izaslanstvu UAE sudjelovali su  predstavnici 15 tvrtki i institucija iz sektora prehrambene industrije, farmacije, metalne industrije, elektroenergetike, graditeljstva, kozmetičke industrije, financija i trgovine, dok je s hrvatske strane za forum prijavljeno sudjelovanje 70 tvrtki. Forumu su također prisustvovali predstavnici Centra za certificiranje halal kvalitete,

“Emirati nude velike mogućnosti za investicije, od prometne infrastrukture, proizvodnje i građevine pa sve do energetike i zdravstva, a hrvatske tvrtke s dugom tradicijom poslovanja na tom tržištu mogu partnerima iz Emirata pomoći da ostvare svoje poslovne ciljeve. Zato me veseli odličan odaziv poduzetnika s obje strane jer pokazuje želju da se učvrste stara partnerstva i stvore nova”, istaknuo je potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić na Gospodarskom forumu Hrvatska-Ujedinjeni Arapski Emirati.

Pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova Joseph Gene Petrić zahvalio se HGK na organizaciji Foruma i istaknuo kako vanjskotrgovinska suradnja Hrvatske i UAE raste posljednjih godina te da je stvorena solidna baza za poboljšanje odnosa.

“Prostor sa snažnije ekonomske odnose postoji, naše tvrtke proizvode provjerene halal proizvode, a naše tržište obećavajuće je za tvrtke iz Emirata jer im otvara brojne prilike i u široj regiji, a ne samo Hrvatskoj. Uvjeren sam da će današnji sastanak donijeti konkretne projekte i dogovore”, poručio je Gene Petrić, najavivši otvaranje hrvatskog konzulata u Emiratima.

Zamjenik predsjednika vladine agencije Dubai Exports Mohammad Ali Alkamali također je pozvao gospodarstvenike na bolju ekonomsku suradnju.

“Hrvatsko tržište detaljnije proučavamo u zadnje vrijeme, ali i cijelu regiju. Prostor za suradnju je dosta velik i pozivam poduzetnike da ne gledaju strogo svoje sektore, već da sagledaju širu sliku. Prometne veze su uvelike smanjile udaljenost među nama, a na vama poduzetnicima je da poboljšate odnose među našim tržištima, vi ste ključ bolje suradnje, a na nama je da vam pomognemo u svakom pogledu”, izjavio je Ali Alkamali, dodavši kako se kao delegacija u Hrvatskoj osjećaju dobrodošli te da će se sigurno vratiti.

Uspješne poslovne priče sa tržišta Ujedinjenih Arapskih Emirata predstavile su hrvatske tvrtke Podravka d.d. i Mlinar d.d. koji su već dugogodišnji nositelji certifikata halal kvalitete koji im je jedan od preduvjeta za ulazak na ova tržišta.

UAE Hrvatska cover

 Izvori: https://hgk.hr/hrvatska-gospodarska-komora/hrvatska-uae-gospodarski-forum-hotel-westin-zagreb-23-travnja-2018-u-10-izvjestaj