Skip to main content
2. konferencija religijskog turizma

U Islamskom centru Rijeka održana 2. konferencija religijskog turizma, sakralne baštine i hodočašća

Interdisciplinarni tim znanstvenika, stručnjaka te predstavnika vjerskih zajednica i turističkih djelatnika okupio se u Islamskom centru na drugoj Konferenciji vjerskog turizma, sakralne baštine i hodočašća.

Cilj konferencije je zajedničkim radom predstavnika vjerskih zajednica i institucija osmisliti kako našu bogatu sakralnu baštinu učinkovitije promovirati kao vrijedan dio hrvatske turističke ponude.

Sudionike konferencije uvodno su pozdravili u ime Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, Hidajet efendija Hasanović, v.d. glavnog imama u Rijeci, zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović, Aldin Dugonjić, rukovoditelj Centra za certificiranje halal kvalitete, Jasminka Ana Modrić, predstavnica Ministarstva turizma Republike Hrvatske te Sunčana Matić, u ime organizatora „LUX promocije“.

Aldin Dugonjić, Hidajet ef. Hasanović i Sunčana Matić
Aldin Dugonjić, Hidajet ef. Hasanović i Sunčana Matić

 

Rijeka je sa svojim mnogobrojnim spomenicima kulturne baštine, kao i vjerskim centrima jedno od kulturnih središta poznatih i izvan Hrvatske, stoga je nakon Ludbrega, gdje se održala 1. konferencija 2016. godine, primjeren domaćin, istaknuto je na konferenciji. Programom se pokušava ukazati na nužnosti uključivanja destinacija s bogatom sakralnom baštinom u državnu turističku ponudu, podizanja promocije religijskog turizma na međunarodnom tržištu te kvalitetnije prezentacije hrvatskih sakralnih objekata.

Govoreći o povijesti Islamske zajednice i Islamskom centru, Hidajet efendija Hasanović, v.d. glavnog imama u Rijeci, podsjetio je i na prošlogodišnje obilježavanje 100. obljetnice institucionalnog priznanja Islamske zajednice, kao važnim pokazateljem “jednakopravnosti vjerskih zajednica i vjerskih sloboda u Hrvatskoj”.

Hidajet efendija Hasanović, v.v. glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice u Rijeci
Hidajet efendija Hasanović, v.v. glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice u Rijeci

 

Rukovoditelj Centra za certificiranje halal kvalitete, Aldin Dugonjić istaknuo je da s obzirom na multikulturalnu scenu Republike Hrvatske i okupljene sudionike ove konferencije za očekivati je značajnije prisustvo vjerskog turizma u ukupnom segmentu turizma Republike Hrvatske. Očekujemo da će sljedeća konferencija poprimiti međunarodni karakter.

Aldin Dugonjić, rukovoditelj Centra
Aldin Dugonjić, rukovoditelj Centra

 

Zamjenik riječkoga gradonačelnika Marko Filipović predložio je da se Islamski centar u Rijeci, izgrađen po idejnom projektu pokojnog Dušana Džamonje, nominira za vrijednu Nagradu Age Khana za arhitekturu, koja se dodjeljuje za izvrsnost u arhitekturi i unaprjeđenju života, i to za koncepte koji uspješno promiču potrebe i želje islamskih zajednica. Istaknuo je da bi nominaciju zajedno mogli provesti Grad Rijeka i Islamska zajednica.

Programu konferencije podršku su dali i Konzervatorski odjel u Rijeci Ministarstva kulture predavanjem “Riječke sakralne riznice” Mateje Jerman, te Odsjek za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci, predavanjima prof. dr. sc. Nine Kudiš, “Hodočašće ljepoti: slike u franjevačkoj crkvi Majke Božje Trsatske” i doc. dr. sc. Damira Tulića “Sveti mramori – skulpture i oltari u riječkim crkvama”.

Među predavačima su i dr. sc. Tomislav Markić, ravnatelj dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu Hrvatske biskupske konferencije, Luciano Moše Prelević, glavni rabin u Republici Hrvatskoj i vrhovni rabin Crne Gore i Edvin Jurin, voditelj projekata za tržište specijalnih interesa, putničke agencije Uniline s temom “Putničke agencije kao vrijedan potencijal održivog razvoja i promocije vjerskog turizma Hrvatske na međunarodnom tržištu te mr.sc. Edina Mešić, prestavnik Islamske zajednice u Hrvatskoj, Centra za certificiranje halal kvalitete koja je predstavila razvoj vjerskog turizma kroz djelovanje Islamske zajednice u Hrvatskoj. Istaknula je da je vjerski turizma samo jedna od komponenata halal turizma čiji će se koncept i dalje nastaviti razvijati kroz promociju Republike Hrvatske kao Halal Friendly Destinacije.

mr.sc. Edina Mešić, Islamska zajednica u Hrvatskoj, predstavnik za kvalitetu Centra za certificiranje halal kvalitete
mr.sc. Edina Mešić, Islamska zajednica u Hrvatskoj, predstavnik za kvalitetu Centra za certificiranje halal kvalitete

 

Jedno od predavanja formirano je kao poticaj razvoju turizma kontinentalne Hrvatske. Predavanje o svetištima, srednjovjekovnim sakralnim spomenicima, trenutnom stanju i razvoju vjerskog turizma na području Vukovarsko – srijemske županije pod nazivom: “Misli, riječi i djela duhovnosti Srijema i Slavonije”, održat će Rujana Bušić Srpak, direktorica Turističkog ureda, Turističke zajednice Vukovarsko srijemske županije.

Konferencija se održala pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma, Grada Rijeke i Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj.