Skip to main content
Predstavljanje knjige Halal - standard po mjeri čovjeka

U Zagrebu predstavljena knjiga “Halal – standard po mjeri čovjeka”

U kongresnoj dvorani Islamskog centra u Zagrebu dana 19.9.2019. predstavljena je knjiga Halal-standard po mjeri čovjeka, autora doc.dr.sc. Aldina Dugonjića. Promotori ove jedinstvene knjige bili su g. Zoran Šimunić, direktor tvrtke Naše Klasje d.o.o., zamjenica gradonačelnika grada Zagreba doc.dr.sc. Olivera Jurković-Majić te muftija akademik Aziz ef. Hasanović.

Jedna od prehrambenih tvrtki koja je među prvima u Hrvatskoj postala nositelj halal certifikata je Naše klasje. Primjer ove tvrtke analiziran je u knjizi kao primjer dobre prakse te je kao prvi promotor knjige direktor tvrtke g. Zoran Šimunić  između ostalog kazao kako su u knjizi navedeni mnogi detalji o halalu sa različitih aspekata te kako se knjiga može smatrati motivacijskim priručnikom za poduzetnike.

Zoran Šimunić, direktor tvrtke Naše klasje d.o.o.

Zoran Šimunić, direktor tvrtke Naše klasje d.o.o.

Autorica brojnih znanstvenih radova na temu halala, doc.dr.sc. Olivera Jurković-Majić, zamjenica gradonačelnika grada Zagreba u svome obraćanju istaknula je da knjiga približava halal cjelokupnoj akademskoj, društvenoj i poslovnoj zajednici te da ukazuje na sve perspektive i mogućnosti halal tržišta. Također je kazala da halal industrija može učiniti hrvatsko gospodarstvo konkurentnijim na svjetskom tržištu.

doc.dr. Olivera Jurković Majić, zamjenica gradonačelnika grada Zagreba

doc.dr. Olivera Jurković Majić, zamjenica gradonačelnika grada Zagreba

Muftija akademik Aziz ef. Hasanović  je rekao kako ova knjiga predstavlja pionirski rad na području halala. „Kvalitetna obradba podataka prikupljenih tijekom istraživanja pomaže da se vrlo brzo stekne dojam značenja halala u različitim segmentima društva“.

muftija akademik Aziz ef. Hasanović

muftija akademik Aziz ef. Hasanović

Na kraju se prisutnima obratio autor doc.dr.sc. Aldin Dugonjić koji se zahvalio svima prisutnima na dolasku jer su gotovo svi na određeni način doprinijeli nastajanju knjige. Posebno se zahvalio promotorima. Autor je naveo kako je jedan od razloga pisanja knjige nedostatak relevantne literature u zemljama regije. U svom daljnjem izlaganju autor je predstavio knjigu kroz njena poglavlja posebno naglašavajući određene rezultate istraživanja poput doprinosa halal certifikata izvozu proizvoda, povećanju broja noćenja i dolazaka gostiju kod hotelijera kao i preporuke za daljni rast i razvoj.

„Halal bez obzira na bilo koju odrednicu u životu donosi svakome dobro na ovome i budućem svijetu“ završio je autor.

autor knjige doc.dr. Aldin Dugonjić

autor knjige doc.dr. Aldin Dugonjić

Predstavljenje knjige svojim prisustvom uveličali su doc.dr.sc. Jelena Đugum, pomoćnica ministra poljoprivrede, dr.sc. Mirza Šabić, predsjednik Sabora islamske zajednice i predsjednik Obrtničke komore Zagreb, prof.dr.sc. Damir Ježek, dekan Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, brojni halal certificirani proizvođači i pružatelji usluga, članovi Islamske zajednice, mediji i mnogi drugi.