Skoči na glavni sadržaj

Halal certifikat je na pojedinim tržištima uvjet za suradnju

Sve počinje od obrazovanja. Mi smo pozvani u školi da pokažemo kako možemo funkcionirati svi zajedno. Djeca koja su živjela s djecom koja su konzumirala drugačiju prehranu izaći će kao vrlo tolerantni biznismeni spremni na suradnju, neovisno o bilo kakvom svjetonazoru, a bit će i spremni promišljati što oni mogu učiniti kako bi u svom okružju zadovoljili ciljanu skupinu koja će postati onda njihova klijentela. Na taj način mi blagotvorno djelujemo i kroz halal prehranu svijet postaje tolerantniji, istaknula je u razgovoru za PoslovniFM Ljiljana Klinger, ravnateljica zagrebačke Osnovne škole Matije Gupca.

Hrvatska poslovna zajednica još nije masovno prepoznala halal certifikat kao dodanu vrijednost, kao generatora brojnih mogućnosti u poslovanju i u raznim djelatnostima. Bitan je proaktivniji nastup na tržištu, predstavljanje brojnih benefita, posebno jer je na nekim tržištima halal certifikat uvjet za suradnju, ustvrdili su i Violeta Pomahač, brand menadžerica Anamaria Company i Goran Perčić, voditelj prodaje za sportski segment u Termama Sveti Martin, gostujući u jedinstvenom podcastu Halal Business Info, kojeg uređuje i vodi Boris Živković.

Klinger, Pomahač i Perčić, predstavljajući sustave iz kojih dolaze, detaljnije su govorili i o postupku certificiranja halal certifikatom, prednostima koje im je donio, kao i potrebnim promjenama u svijesti ljudi jer je halal certifikat, neovisno o vjeroispovjesti, potvrda da je hrana, primjerice, kontrolirana i zdrava te da nema GMO-a.

Uoči HALAL BUSINESS FORUMA, u partnerstvu s Centrom za certificiranje halal kvalitete, Poslovni FM donosi inspirativne priče i razgovore s hrvatskim poduzetnicima kojima je halal donio i nove poslovne mogućnosti.

POSLOVNI-FM-HALAL-BUSINESS-INFO-Ljiljana-Klinger-Goran-Percic-i-Violeta-PomahacPreuzmi

– U Termama Sveti Martin, koje certifikat imaju od 2017. godine, smo se prilagodili halalu i to je rezultiralo osjetnom povećanju broja sportskih, posebno nogometnih ekipa iz Azije koji dolaze na pripreme, a to očekujemo i u idućim godinama, naglašava Perčić. Posjedovanje halal certifikat je za sve njih obavezan i, gotovo odlučujući faktor kod odabira destinacije.

– Benefiti od certifikata u Anamariji, proizvođaču kave i napitaka na bazi kave, je bilo proširenje krajnjih konzumenata na hrvatskom tržištu. U izvozu smo u procesu pokretanja određenih poslova, pri čemu smo u regiji ostvarili uspjeh na tržištima BiH, Makedonije, Srbije i Crne Gore. U planu nam je širenje i da halal certifikat, kojeg imamo od 2014. godine, stvarno iskoristimo i u izvoznom segmentu, ističe Pomahač dodajući da je halal certifikat u svijetu kave, kad govorimo o stranim tržištima, zapravo must have, jer proizvođači i osobe koje izvoze na strana tržišta moraju imati i halal i košer certifikate. Ponosno ističe i da su bili prva kuća koja je na kavi istaknula halal certifikat.

– Ako poštujemo zdravlje i otvorenost društva, ako poštujemo različite navade prehrane vezane uz svjetonazor i vjeroispovijest, onda je halal certifikat logičan slijed, naglašava ravnateljica Klinger. Nije začuđena što samo njezina osnovna škola u Hrvatskoj ima halal certifikat jer, kaže, netko mora započeti, ali je čudi da su u regiji jedina takva škola.

Svi ističu kako je proces edukacije prošao bez problema. Ništa nije bilo hektično, ali ni predugo da bi izgubili strast za uvođenjem, rečeno je.

– Halal certifikat svakako je dovoljno poznat za one koji su zainteresirani. To je jedna subspecijalizacija, ali ima prostora za upoznavanje što to u stvari jest. Ono što je HACCAP u jednom, to je halal u drugome dijelu i ništa se ne čini što nema odgovor u kvaliteti, visokim higijenskim standardima i usmjereno je prema vjerski utemeljenoj tradiciji. Sve što je u ime očuvanja zdravlja i higijene dolazi u obzir, naglasila je Klinger.

Perčić je dodao da bi halal hranu u turizmu trebalo uvesti bez obzira na goste iz arapskog svijeta, dok Pomahač smatra kako bi u samoj industriji kave i kavovina svi proizvođači trebali iskoristiti halal certifikat kako bi krajnjem kupcu predočili i poručili da kupuje kvalitetan proizvod.

Goran Perčić, Terme Sveti Martin i Violeta Pomahač, Anamarija Company
Ljiljana Klinger, OŠ Matija Gupca, Zagreb

Autori: Boris Živković i Darko Buković Foto: Darko Buković/PoslovniFM

Jedinstvena mjesečna emisija o najbrže rastućem tržištu u svijetu danas – proizvodima i uslugama s halal certifikatom, pripremljena u suradnji s Centrom za certificiranje halal kvalitete. Znate li koji sve proizvodi i kompanije posjeduju halal certifikat – provjerite.

Objavljeno 17. ožujka 2023. Sva prava pridržana PoslovniFM.

Bosna Bank International d.d. Sarajevo i Centar za certificiranje halal kvalitete u suradnji sa partnerima, pozivaju poslovnu zajednicu i poduzetnike iz Hrvatske na sudjelovanje na 3. Međunarodnom sajmu halal – industrije Sarajevo Halal Fair 2023, koji će se održati od od 17. do 19. svibnja 2023.

Sarajevo Halal Fair 2023. najveći će sajam halal-industrije na području Zapadnog Balkana i Jugoistočne Evrope, u sklopu kojeg će biti održan i Međunarodni kongres o halal-kvaliteti.

 

Preuzeto sa portala PoslovniFM :  https://www.poslovnifm.com/podcast-emisija/mjesecne-emisije/halal-business-info/halal-2/