Halal kao funkcionalna hrana: Halal prehrana predstavljena na 8. stručnom skupu o funkcionalnoj hrani
1.7.2015. Zagreb
Osmi stručni skup o Funkcionalnoj hrani u Republici Hrvatskoj održan je danas u prostorijama Vijećnice Hrvatske gospodarske komore. Na skupu su sudjelovali raznovrsni stručnjaci iz znanstvenih i javnih institucija kao i mnogi poduzetnici koji su predstavili novosti, trendove i izazove u području funkcionalne hrane. Inače, funkcionalna hrana je hrana koja se svakodnevno unosi u organizam a pri tome ima biološki aktivne komponente sa zadaćom poboljšanja zdravstvenog stanja i sprečavanja nastanka bolesti. S obzirom na svoju interdisciplinarnu osobinu ove godine predstavljen je i Halal kao funcionalna hrana. Temu je predstavio rukovoditelj Centra, Aldin Dugonjić prvotno se zahvalivši organizatorima na uspješnosti i rezultatima dosadašnjeg rada. Naglasio je da su ovakvi skupovi prijeko potrebni u osvješćivanju javnosti jer je pravilna i zdrava prehrana postala jedan od najvažnijih problema suvremenog čovjeka. Istaknuo je da je uloga hrane upravo usmjerena prema unapređenju zdravlja, poboljšanju fizičkog i psihičkog stanja organizma, te smanjenju rizika od nastanka i razvoja bolesti. Nažalost, zbog veoma dinamičnog ritma života i industralizacije trgovačke police sve su više ispunjene nezdravom hranom.
„ Halal prehrana po svojim načelima je u punoj suglasnosti sa suvremenim principima pravilne prehrane, a halal hrana jest funkcionalna hrana. Temeljno načelo na kojem se bazira suvremena prehrana je jesti često, umjereno i raznovrsno. Ovaj princip je u potpunoj suglasnosti sa kur'anskim ajetom (redkom) :“...jedite i pijte, ali ne pretjerujte, zaista Bog ne voli one koji pretjeruju.“ – istaknuo je Dugonjić.
U svojoj završnoj riječi rukovoditelj je dodao da je hrana blagodat i Božji dar prema kojem se trebamo pravilno odnositi jer unos hrane i pića ima direktnu implikaciju na čovjekovo zdravlje, kreativnost, efikasnost i raspoloženje . Prema spomenutom Kur'anskom ajetu (redku) uloga hrane je usmjerena prema unapređenju zdravlja, poboljšanju fizičkog i psihičkog stanja organizma, te smanjenju rizika od nastanka i razvoja bolesti zaključio je rukovoditelj.
Sve navedene zaključke ovog izlaganja potrebno je praktično primijeniti kroz sektore proizvodnje.
- Log in to post comments