Halal kvaliteta predstavljena na Zavodu za javno zdravstvo „dr. Andrija Štampar“
Dana 29.9.2015. u prostorijama nastavnog Zavoda za javno zdravstvo „ dr. Andrija Štampar“ održan je stručni seminar o Halal kvaliteti te značaju svjetskog Halal tržišta. Seminar je održan u sklopu Odjela za sustave sigurnosti hrane, a prigodne pozdravne riječi prije seminara svima su uputili dr. Zvonimir Šostar, ravnatelj Zavoda te, prof. Branko Kolarić, Voditelj Odjela za sustave sigurnosti hrane. Ispred Centra za certificiranje halal kvalitete izlaganja su održali Nedim Omerović, mag. teol., Voditelj odjela za edukaciju te mr.sc. Edina Mešić, tajnica Centra.
Na početku seminara, Omerović se u ime Centra za certificiranje halal kvalitete zahvalio organizatorima seminara pod vodstvo prof. Kolarića te Voditelja odsjeka za HACCP , Ivana Škesa, na pozivu za sudjelovanje istaknuvši to kao prvi korak zajedničke suradnje.
U svom uvodnom izlaganju pojasnio je osnovnu terminologiju vezanu za pojam halal te izvore iz kojih su nastali propisi vezani za prehranu kao i cjeloukupni stil života vjernika muslimana. Istaknuo je da je uloga hrane upravo usmjerena prema unapređenju zdravlja, poboljšanju fizičkog i psihičkog stanja organizma, te smanjenju rizika od nastanka i razvoja bolesti.
Halal kroz prizmu funkcionalne hrane
Halal prehrana po svojim načelima je u punoj suglasnosti sa suvremenim principima pravilne prehrane, a halal hrana jest funkcionalna hrana. Temeljeno načelo na kojem se bazira suvremena prehrana je jesti često, umjereno i raznovrsno. Ovaj princip je u potpunoj suglasnosti sa kur'anskim ajetom (redkom) :“...jedite i pijte, ali ne pretjerujte, zaista Bog ne voli one koji pretjeruju.“ – istaknuo je Omerović
U drugom dijelu seminara predstavljen je ekonomski značaj i potencijal svjetskog halal tržišta čija se vrijednost procjenjuje na 1 trilijun USD a od toga 20 % odnosi se na proizvodnju hrane i prehrambenih proizvoda. Izlaganje je održala tajnica Centra, mr.sc. Edina Mešić naglasivši da je Halal tržište najbrže rastuće tržište svijeta a obuhvaća, bogate, srednje bogate i siromašne zemlje sa većinskom muslimanskom populacijom gdje je raspon u bruto domaćem proizvodu od 214 $ u Gvineja Bisau do 95 167 $ u Qataru.Istaknula je nekoliko prilika za rast i razvoj halal industrije RH , među kojima su: udruživanje, rast potrošnje na domaćem tržištu, plasiranje novih proizvoda, osvajanje novih tržišta te regionalno povezivanje.
[caption id="attachment_553" align="aligncenter" width="960"] Značaj svjetskog halal tržišta[/caption]
Sve navedeno obuhvaća jedna od strategija Centra za certificiranje halal kvalitete tj. promocija RH kao „ Halal Friendly“ destinacije u cilju kreiranja ponude koja će ujedno i privući nove goste, povezati proivođače i omogućiti im lakši prodor na nova tržišta te ujedno i privući potencijalne investitore- zaključila je Mešić.
Predstavnici Centra također su prezentirani i rezultate razvoja Halal industrije u Republici Hrvatskoj postignute u proteklih nekoliko godina , a zatim i područja i mogućnosti projektnih suradnji od kojih je prije svega uključenja Zavoda u proslavu 100 obljetnice institucionalnog priznanja islama koja će se obilježiti iduće godine te mnogim drugim budućim projektima.
- Log in to post comments