Skoči na glavni sadržaj

Hrvatska kao Halal Friendly destinacija predstavljena je u sklopu malezijskog medjunarodnog programa za razvoj Halal Friendly turizma.

Hrvatska kao Halal Friendly destinacija predstavljena je u sklopu malezijskog medjunarodnog programa za razvoj Halal Friendly turizma. Hrvatska kao Halal Friendly destinacija ujedno je i brend Centra za certificiranje halal kvalitete i ima kljucnu ulogu u razvoju halal turizma koji je odnedavno uvršten u i strategiju razvoja turizma Republike Hrvatske.

Hrvatska kao Halal Friendly Destinacija
Hrvatska kao Halal Friendly Destinacija

 

Edina Mešić i veleposlanik Hrvatske Nj. E. Ivan Velimir  Starčević

Uz Republiku Hrvatsku programu su prisustvivali predstavnici Ministarstva turizma iz Alžira, Azerbajdžana, Bangladeša, Kambodže, Jordana, Kazahstana, Kirgistana, Maldiva, Mauricijusa i Filipina. Centar za certificiranje halal kvalitete primio je nagradu za najbolje predstavljanje države u ovom slučaju Republike Hrvatske kao halal -friendly turističke destinacije. Zatvaranju programa prisustvovao je i sam hrvatski veleposlanik g. Ivan Velimir Starčević zajedno s predstavnicima malezijskog Ministarstva turizma, umjetnosti i Ministarstva vanjskih poslova. Događaju su također prisustvovali veleposlanici i visoki povjerenici iz Kambodže, Jordana, Maldiva i Mauricijusa.

Predstavljanje strategije razvoja halal turizma u pijedinačnim zemljama

 

Malezija kao jedna od vodećih zemalja po pitanju razvoja halal ekonomije također je prepoznala i veliki potencijal halal turističkog tržišta. U najnovijem izdanju mastrcard-crescentrating (globalnog muslimanskog indeksa putovanja) Malezija kotira na visokom prvom mjestu među 145 destinacija u studiji za 2024. S 230 milijuna muslimanskih turista koji će putovati do 2028. godine, ovo tržište predstavlja potencijalnu vrijednost od 225 milijardi američkih dolara u turističkoj potrošnji. Kroz praksu održivog turizma, te se dobrobiti mogu proširiti na sve segmente društva. Porast u broju putovanja za 5% premašit će prepandemijsku statistiku, a potaknut je demografskom i ekonomskom ekspanzijom  kao i razvojem halal turističkih destinacija.

 

Ključni zaključci iz programa uključuju:

*Prigrlite inovacije

*Promovirajte kulturno razumijevanje

*Usredotočite se na partnerstva s lokalnim poduzećima i stanovnicima

*Postanite cjeloživotni učenici

Malaysian Technical Cooperation Programme