Skoči na glavni sadržaj
WHD 2020

Hrvatsku pored pandemije pogodila dva potresa

Dr. Aldin Dugonjić, rukovodilac Centra za certificiranje halal kvalitete iz Zagreba, za Preporod.info je izjavio da je za njih godinu iza nas teško uspoređivati sa bilo čime, jer su, osim velike zdravstvene krize čiji je razlog svima poznat, Republiku Hrvatsku zadesila i dva razorna zemljotresa.

Prateći trendove razvoja tehnologije i digitalizacije Centar za certificiranje halal kvalitete je u završnoj fazi potpune digitalne transformacije poslovnih procesa.

- Osim certificiranja, svoje aktivnosti nastojimo usmjeriti i prema boljem pozicioniranju gospodarstva na halal tržištu te smo kao relevantan sugovornik sudjelovali na svim svjetskim manifestacijama o halal tržištu na kojima smo, između ostalog, promicali i poslovne mogućnosti hrvatske privrede - dodaje dr. Dugonjić.

Istraživanja i povećani interes za halal certificiranjem pokazuju da ovaj segment ekonomije raste uprkos brojnim izazovima.

- Bez obzira na navedeno, halal industrija i tržište kontinuirano raste i razvija se što pokazuje i nedavno provedeno istraživanje među halal certificiranim proizvođačima u Hrvatskoj. Dobiveni podaci pokazuju da je potražnja za halal proizvodima kod većine proizvođača ostala ista, dok se kod 14,3 posto njih povećala. Također, povećani broj zahtjeva za certificiranjem ukazuju da halal tržište i sve veća potražnja halal proizvoda ima izuzetno veliku mogućnost da utiču na brži oporavak i daljnji rast gospodarstva. Smatram da upravo razvoj halal industrije i turizma te ozbiljniji iskorak na halal tržište trebaju da budu jedan od strateških ciljeva gospodarstva Jugoistočne Europe - poručuje dr. Dugonjić.

Dr. Dugonjić je protekle godine učestvovao na brojnim halal skupovima, kao što je World Halal Day koji je održan u Singapuru na online platformi, konferencije o islamskoj ekonomiji u Podgorici, te Svjetskom halal summitu u Istanbulu.

world halal day.jpg - Halal ekonomija u 2020. godini pokazala otpornost i fleksibilnost

 

Izvor: preporod.info

 

Oznake