Skoči na glavni sadržaj
seminar u Hotelu Sheraton
seminar u Hotelu Sheraton

Mapa znanja i Centar za certificiranje halal kvalitete održali seminar u Hotelu Sheraton

U Hotelu Sheraton, a u organizaciji Mape znanja, 8.12.2016., održan je seminar pod nazivom „Halal kvaliteta i certificiranje“. Ispred Centra za certificiranje halal kvalitete predavanja su održali mag. teol. Nedim Omerović, voditelj odjela za edukacije i mag. znan. Edina Mešić, izvršna tajnica i predstavnica za kvalitetu. U prvom dijelu izlaganja, g. Omerović pojasnio je halal – terminološki i jezično, vjersko (šerijatsko) utemeljenje halala te kako halal ne predstavlja samo segment prehrane, nego je puno širi i predstavlja cjelokupan život jednog vjernika. Također, detaljno je objasnio način implementacije halal standarda u ugostiteljskim objektima. U drugom dijelu je gđa Mešić pojasnila kako potrošač doslovno komunicira s halal znakom, percipirajući ga kao brand.
Polaznici su ujedno imali priliku vidjeti kako halal tržište, turizam i industrija izgledaju u brojkama i koji su potencijali halala u Republici Hrvatskoj uz konkretne prijedloge na koji način ih ostvariti. „Uprava je prepoznala halal certifikat kao mogućnost proširenja poslovanja, većeg zadovoljstva klijenata. Seminar je svakako omogućio dobar početak puta certificiranja“, komentirala je sudionica seminara, Ivana Drašković iz Elite Travel Dubrovnik putničke agencije.

Svoj interes za halal iskazala je i gđa Bernarda Cecelja, vlasnica Bernarde d.o.o. i Bernarde Nove d.o.o.. Već osamnaest godina proizvode krevete i madrace te su uspješnim poslovanjem i kvalitetnim proizvodima stvorili prepoznatljiv brand kako na domaćem, tako i na stranom tržištu. Posljednjih nekoliko godina se bave i turizmom, a upravo započinju gradnju kompleksa luksuznog zdravstveno turističkog centra u Varaždinskim toplicama. „Mišljenja sam da seminari poput ovog, koji je mene i kolegicu iznimno zadovoljio, pomažu ostvariti kriterije koje smo si mi sami postavili.

Čuli smo danas da je halal tržište jedno od najbrže rastućih u svijetu i želimo na dobar način participirati na njemu. Kada nam dođe gost želimo mu pružiti što bolju uslugu, tako da se ne nađemo u prilici da moramo reći mi to nemamo ili mi to ne možemo“, rekla nam je gđa Bernarda. U Republici Hrvatskoj svakim danom je potražnja za halal proizvodima i uslugama sve veća. Kada se uspostavlja bilo koji standard kvalitete, što podrazumijeva dodatnu kontrolu, proizvod ili usluga dobivaju veću vrijednost. Stoga se halalom podiže kvaliteta proizvoda i usluga i time biva konkurentniji na tržištu.


Prema svjedočenjima određenih hotelijera, u samo godinu dana nakon dobivanja halal certifikata povećali su broj noćenja za pet posto, a dobit za šest posto. S druge strane određeni proizvođači su izvoz svojih proizvoda povećali za 100 posto. Nadamo se da će i svi sudionici seminara osobno primijetiti prednosti halal kvalitete u svojem poslovanju.

img_20161208_145906

img_20161208_134858

img_20161208_091414