Skoči na glavni sadržaj
Svjetski dan hrane

Obilježen svjetski dan hrane

U povodu Svjetskog dana hrane - koji se tradicionalno obilježava 16. Listopada učeniciIslamske gimnazije „ dr. AhmedaSmajlović“ imali su priliku poslušati predavanje na temu „Znanost o prehrani i islam“. Predavanje organizirano je pod voditeljstvom odgajateljice islamske gimnazije, Enise Botonjić dok je prigodno predavanje održala mr.sc. Edina Mešić, Voditeljica odjela kvalitete Centra za certificiranje halal kvalitete.
Predavanje je imalo za cilj osvijestiti važnost zdrave prehrane, a učenici su imali priliku upoznati se s trenutačnim aktivnostima Centra te sa aktualnim stanjem I suvremenim trendovima u području prehrambene proizvodnje hrane. Posebno je istaknut problem neuravnoteženosti u svijetu, s jedne strane velike gladi te u isto vrijeme problem s bacanjem velikih količina hrane. 

Na samom početku, maturantice Sumeja Žigić I Sumea Duraković, predstavile su gošću I terminološki pojasnile pojam halal. Iako je fokus bio na obilježavanju ovoga dana, s ciljem podizanja svijesti o potrebi vođenja računa o tome što jedemo, mr.Mešić je ponudila jedan sveobuhvatni pregled aktivnosti koje su čovjeku potrebne u toku dana da bi podjednako zadovoljio svoje potrebe za energijom i stovremeno ne unoseći više od potrebnog. 
„ Halal prehrana posvojim načelima je u punoj suglasnosti sa suvremenim principima pravilne prehrane čije je temeljeno načelo jesti često, umjereno i raznovrsno što je u potpunoj suglasnosti sa kur'anski majetom (redkom) :“...jedite i pijte, ali ne pretjerujte, zaista Bog ne voli one koji pretjeruju“- zaključila je Mešić.

Nakon predavanja, druženje je nastavljeno u mladinskom klubu muslimana. 
Ispred Islamske gimnazije srdačno se zahvaljujemo Centru za certificiranje halal kvalite te na suradnji i prigodnom poklonu, kao i mr.sc. Mešić koja je nadahnutim i vrlo stručnim predavanjem osvijetlila neke manje poznate činjenice o hrani koja nam je svakodnevno dostupna, a ovim smo nastavili process dizanja svijesti kodučenika o potrebi brige za drugog, istovremeno čuvajući svoje zdravlje i svoju vjeru.