Skoči na glavni sadržaj

Osnovana Internacionalna akademija nauka, umjetnosti i religije

U Sarajevu, Bosna i Hercegovina dana 22.05.2021. godine održana je svečana skupština Internacionalne akademije nauka, umjetnosti i religije u Bosni i Hercegovini. Akademija broji 11 razreda i trenutno 90 znanstvenika. Jedan od glavnih kriterija za članstvo u Akademiji je broj znanstvenih radova koje je svijet zapazio, kvaliteta časopisa gdje su ti radovi objavljeni i broj citata koje su vrednovali  nepristrani i nemilosrdni strojevi međunarodne baze podataka.

U svome uvodnome govoru jedan od osnivača Akademije i njen predsjednik akademik Asim Kurjak je istakao:  “Mi smo ovdje okupili sve dijelove Bosne i Hercegovine, sve nacije i narodnosti Bosne i Hercegovine, i dobili smo 11 inozemnih članova sve redom vrhunskih znanstvenika među njima je 12 bivših rektora, 10 bivših dekana, 11 bivših ambasadora koji su citirani više od 55.000 puta, uglavnom jedan intelektualni kapital koji je ogledalo moći bilo koje sredine. Mi imamo četiri razreda koje nema niti jedna druga akademija u BiH. To su razredi za dijasporu, za religiju, za mlade znanstvenike i za održivi razvoj.Ciljevi ove akademije su da se okupe svi stručnjaci iz naše zemlje i dijaspore te da se omogući da se njihov glas čuje da bi, kao i u svijetu, stručnjaci štitili građane od površnosti, ponavljanja povijesti i da bi se omogućio bolji suživot. Također jedan od osnovnih ciljeva će biti briga o, prije svega mladima, znanstvenicima i umjetnicima porijeklom iz naše zemlje, koji su rasuti širom svijeta, a o kojima se u njihovoj domovini malo ili ništa ne zna“.

U razred za religije biran je muftija akademik Aziz ef. Hasanović, a u razred za mlade znanstvenike mr. sc. Nermin Botonjić, tajnik Mešihata te doc. dr. sc. Aldin Dugonjić, rukovoditelj Centa za certificiranje halal kvalitete.

Na svečanoj skupštini također promoviran je i prvi broj časopisa Akademije pod nazivom Science, Art and Religion koji će objavljivati znanstvene radove iz znanosti, umjetnosti i religije.

Izvor: https://www.islamska-zajednica.hr/izdvojeno/osnovana-internacionalna-akademija-nauka-umjetnosti-i-religije-u-bih