Skoči na glavni sadržaj

Sudjelovanje na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji “Mogućnosti i perspektive malih i srednjih poduzeća u toku i nakon pandemije Covid-19“

U organizaciji Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru i Privredne komore Srbije, uz podršku Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja. R. Srbije 27.03.2021. održana je Međunarodna znanstvena konferencija na temu “Mogućnosti i perspektive malih i srednjih poduzeća u toku i nakon pandemije Covid-19“.

Konferencija je uslijed pandemije održana online. Na konferenciji su se ispred organizatora obratili rektor Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, prof. dr. Suad Bećirović, i mr. Slobodanka Džinović Kojić, šefica Kancelarije za poduzetništvo Privredne komore Srbije.
Sudionicima konferencije obratili su se panelisti dr. Stana Božović, državna tajnica u Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja, Katarina Obradović Jovanović, pomoćnica ministra privrede, mr. Amer Bukvić, predsjednik Uprave Bosna Bank International, Mila Litvinjenko, vlasnica AURA cosmetics i prof. dr. Enis Ujkanović, menadžer Sektora za mala i srednja poduzeća razvojnog programa EU PRO Kancelarije UN-a za projektne usluge. 


Na konferenciji je također sudjelovao i doc.dr.sc. Aldin Dugonjić, rukovoditelj Centra za certificiranje halal kvalitete koji je prezentirao rad na temu:  Halal kao šansa za brži oporavak u „novom normalnom“. Između ostalog rukovoditelj je kazao kako halal tržište predstavlja nove mogućnosti i prilike za rast i razvoj malih i srednjih poduzeća te da halal industrija raste bez obzira na pandemiju. Prema provedenom istraživanju između proizvođača s halal certifikatom u Hrvatskoj što se zapravo može preslikati i na čitavu regiju svi pokazatelji ukazuju da halal tržište i sve veća potražanja halal proizvoda ima izuzetno veliku mogućnost da utječu na brži oporavak i daljni rast gospodarstva.
S druge pak strane zbog veličine tržišta i ograničenosti ljudskih, financijskih i proizvodnih resursa potrebna su udruživanja proizvođača u klastere sa državnim potporama te zajedničke koordinirane aktivnosti na tržištu kako bi se izuzetno velike šanse halal tržišta iskoristile.


 Na kraju konferencije usvojeni su zaključci koji će biti upućeni svim relevantnim faktorima koji se bave malim i srednjim poduzećima u zemlji i u zemljama regije.