Skoči na glavni sadržaj

Veliki potencijali halal tržišta za hrvatske tvrtke

Delegacija 3. Halal Business Foruma posjetila je Hrvatsku gospodarsku komoru koja je bila jedan od partnera tog najvećeg halala događanja.  Halal tržište jedno je od najbrže rastućih tržišta današnjice te se procjenjuje kako će do 2028. godine vrijednost tog tržišta doseći 4,177.3 trilijuna američkih dolara.

U svijetu su veliku atraktivnost ovog tržišta prepoznale sve velike multinacionalne kompanije. U Hrvatskoj halal certifikat nose proizvodi i usluge 85 kompanija, od kojih 61 proizvođača hrane i 24 nositelja usluga.

U Hrvatskoj gospodarskoj komori održan je sastanak s predstavnicima iranskog izaslanstva koje sudjeluje u radu Halal foruma. Razgovarano je o mogućnostima unapređenja gospodarske suradnje te dvije zemlje.

Iransko tržište s 80 milijuna stanovnika predstavlja priliku za hrvatske tvrtke, a s druge strane  Hrvatska može biti ulaz u EU za iranske proizvode.

Ukupna robna razmjena između RH i Irana prošle godine iznosila je 11,8 milijuna dolara, što je gotovo dva milijuna više u odnosu na 2021. godinu. Nešto manje od polovice tog iznosa, 5,4 milijuna dolara odnosi se na hrvatski izvoz koji se u najvećoj mjeri ostvaruje kroz izvoz krvnih pripravaka, cjepiva i toksina te neprerađenog duha. Iz Irana najviše uvozimo lijevane proizvode od željeza i čelika, polimere stirena i etilena u primarnim oblicima te povrće.

Na sastanku je istaknuto kako potencijal za suradnju posebno postoji u sektoru nafte i plina, auto industriji, elektro-energetskom sektoru, brodogradnji, prehrambenoj industriji, turizmu,  građevinskom te prometnom sektoru.

Iranska delegacija u posjeti Hrvatskoj gospodarskoj komori
Iranska delegacija u posjeti Hrvatskoj gospodarskoj komori

Izvor: https://hgk.hr/veliki-potencijali-halal-trzista-za-hrvatske-tvrtke?fbclid=IwAR0EjZAD7nMLdZCk431Y1KTQFV_DgznUHSNJESQB1jZVgMkXhTPrbZxa9KE