Skip to main content
Kraš Halal certifikat

Kraš izvozi na tržište S. Arabije, Kuvajta, Palestine, Sudana…

Kraš je jedan od najvećih prehrambenih industrija koja ima pogone u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

U razgovoru sa Igorom Velićem, menadžerom kvalitete, doznali smo da Kraš podjednako cilja na regonalna halal tržišta, Bliski istok te zapadnu Evropu.

“Kraševi poslovni planovi usmjereni su ka jačanju konkurentnosti na inozemnim tržištima, na kojima bilježi brži rast nego na domaćem tržištu. Svakako u značajnom dijelu generator toga rasta je orijentacija na potencijalna halal tržišta. Uz najveći izvoz halal vafla na tržište Saudijske Arabije u količini od oko 3.000 t, imamo nove kupce i iz Kuvajta, Palestine i Sudana”, kaže Velić za Halal Magazin.

Kraš je tradicionalno prisutan na tržištima bivše Jugoslavije i u dijasporalnim zajednicama naroda koji su ranije živjeli u zajedničkoj državi.

Pored navedenog, Kraš je prisutan i na tržištu Albanije.

“Izvoz na tržište jugoistočne Europe; npr. u zemlje BiH, Albaniju i Kosovo premašuje 1.000 t halal proizvoda,” dodaje Velić.

Zahtjevi za halal prizvodima najčešće stižu sa zapadnih tržišta jer su njihovi potrošači imaju razvijenu svijest o svojim pravima i o prednostima halal proizvoda.

“Naposljetku, svoju poziciju Kraš halal proizvodi imaju i na tržištu zapadnoeuropskih zemalja i SAD, jer imamo stalne zahtjeve kupaca za ispunjenjem zahtjevahalal, kao i upite potrošača o karakteristikama i parametrima proizvoda halal,” zaključuje Velić.

Mira Prijedor vodeći konditorski proizvođač u BiH

mira dd halal

U sastavu Kraš grupacije je i tvornica Mira iz Prijedora. Proizvodnja u Miri je započeta davne 1928. godine, a od novembra 2003. godine, kompanija posluje u sastavu Kraš grupe i zapošljava preko 400 radnika.

“Mira  je vodeći proizvođač konditorskih artikala u Bosni i Hercegovini, sa proizvodnjom oko  6 000 tona keksa i vafla. Prošle godine je 29% svojih proizvoda plasirala na domaće tržište,  a izvoz je najvećim dijelom realizovan na tržištima Hrvatske, Slovenije, Srbije, S. Makedonije, Crne Gore i zapadne Evrope, kao i u prekookeanske državama: Saudijska Arabija, Irak, Amerika, Kanada, Australija”,  izjavila je za portal Halal Magazin Dajana Rosić-Sobot koja upravlja kvalitetom u Miri.

Mira je vlasnik Halal standarda kvalitete od 2016. godine i ima 32 halal certificirana proizvoda.

Piše: Voloder Sanadin

Izvor: Halal Magazin
http://www.halalmagazin.com/2019/12/02/kras-izvozi-na-trziste-s-arabije-kuvajta-palestine-sudana/