Skoči na glavni sadržaj

Pulski hotel i restoran koji vodi poznati hrvatski chef PRVI I JEDINI U ISTRI DOBIO HALAL CERTIFIKAT

Poznatom pulskom Hotelu Amfiteatar dodijeljen je prestižni certifikat halal kvalitete, što ga čini jedinim s ovim certifikatom na području Istre. Certifikat je chefu i vlasniku Hotela Amfiteatar Denizu Zembi uručio Aldin Dugonjić, rukovoditelj hrvatskog Centra za certificiranje halal kvalitete iz Zagreba. Riječ je o specijaliziranoj ustanovi Islamske zajednice i jedinoj ovlaštenoj instituciji u Hrvatskoj za izdavanje halal certifikata, čija je osnovna djelatnost edukacija o halalu. Da bi pojedini restoran dobio halal certifikat, nužno je da svoju uslugu uskladi s islamskim propisima i halal standardima kvalitete.

 

Aldin Dugonjić, rukovoditelj Centra i stručnjak za halal prehranu, prije dvije godine objavio je i knjigu "Halal, standard po mjeri čovjeka" koja se bavi ovom tematikom. Nama je pobliže objasnio značenje ovog certifikata za ugostiteljske objekte, kao i njihove goste.

- Halal certifikatom potvrđuje se da hotel i restoran Amfiteatar nudi uslugu prema halal standardu. Naime, jela i pića koja se ovdje pripremaju trebaju biti od namirnica koje su halal, što podrazumijeva da tijekom pripreme hrane treba obratiti pažnju da ne dođe do miješanja s hranom koja nije prema propisima, odnosno nije halal, pojašnjava Dugonjić.

Što se tiče soba u hotelu, ističe Dugonjić, u njima se postavljaju elementi koji su potrebni osobama islamske vjeroispovijesti, kao na primjer sadžada, prostirka za pod koja muslimanima služi za obavljanje molitve. Ako soba ima mini bar, iz njega se izuzima alkohol. Također, bitna stavka je i edukacija osoblja.

- Uz edukaciju i dodatnu kontrolu namirnica podiže se razina kvalitete usluge, pojašnjava Dugonjić i napominje da se potom redovno vrši najavljeni i nenajavljeni nadzor kako bi se održavao kontinuitet kvalitete. Ono što je važno, kaže, je da svi odgovaraju za krajnjeg gosta, dakle i izdavatelji certifikata i pružatelji takve usluge.

Dugonjić ističe da je Hotel Amfiteatar trenutno jedini hotel u Istri koji ima certifikat halal kvalitete, što je njegova velika prednost obzirom da se halal turističko tržište iz godine u godinu sve više razvija. Kaže i da, bez obzira na krizu uzrokovanu pandemijom, halal tržište i dalje raste.

- Već desetak godina radimo na razvoju halal turizma i vjerujemo da će to također doprinijeti novoj strategiji razvoja održivog turizma. Zadovoljstvo nam je da je Hotel Amfiteatar na čelu s Denizom Zembom završio taj proces i da ćemo imati još jednu uslugu više u ponudi na turističkom tržištu, uz sve ono što Istra već pruža. Gostu koji putuje najvažnije je što će na određenoj destinaciji vidjeti i što će jesti. Halal gost ne razlikuje se ni po čemu od drugih gostiju, također želi vidjeti sve ljepote Istre, osim što pazi na vrstu prehrane, no to je tako i kod onih koji traže vegetarijansku ili gluten free prehranu. A ovim certifikatom smo zasigurno gostu koji traži halal olakšali odabir, napominje Dugonjić.

 

Zadovoljstvo primljenim certifikatom iskazao je i chef Zembo, koji je rekao da je ovo priznanje nastavak ideje da kuhari restorana upoznaju sve prehrane i da ih potom imaju u malom prstu.

- S obzirom na to da se već bavimo edukacijom kuhara u sklopu našeg Hotela Amfiteatar s Kulinarskim razvojnim centrom, onda smo se odlučili i za ovakvo dodatno educiranje. Inače sam pobornik doživotnog učenja tako da je nama ovo još jedan plus u znanju, upravljanju namirnicama i pripremi jela. Isto tako, ovime se otvara mogućnost da imamo i novu vrstu klijentele koja bi ciljano dolazila na izlete kod nas, a mi bismo im omogućili prehranu po njihovim standardima, kojom se garantira da nećemo prekršiti njihove običaje, konstatira Zembo.

Objasnio je i koje su karakteristike halal prehrane, koja, kaže naš sugovornik, u slobodnom prijevodu može značiti humano postupanje sa životinjama prilikom klanja.

foto

Vlasniku hotela, poznatom kuharu Denizu Zembi (prvi slijeva) certifikat je uručio Aldin Dugonjić (u sredini) iz Centra za certificiranje halal kvalitete (Snimio Danilo Memedović)

- Halal znači drugačiji način pripreme jela; od klanja, otkrvljavanja namirnica, skladištenja, distribucije i upotrebe. Time se ne dopušta da prilikom klanja životinja otpušta kortizol - hormon stresa koji kvari kvalitetu mesa, a koje radi toga bude kiselijeg okusa i kraćeg trajanja. S aspekta gastronomije nama je također bilo interesantno isprobati kakva je razlika okusa u mesu. I stvarno se osjeti, potvrđuje nam Zembo.

Da ne bi sve ostalo na riječima, Deniz Zembo i Damjan Bistričić demonstrirali su jela po halal recepturi i gostima servirali ramstek i biftek pripremljen na grillu s raznim povrćem. Meso po halal standardu dobavljeno je od partnera Produkt komerca iz Pazina, prve klaonice u Hrvatskoj koja je od 2012. godine certificirana za halal standard.

- Sav mesni asortiman dobavljaju nam upravo oni i pokazali su se kao izvanredni partneri. Naime, u roku od tri dana omogućili su nam i pripremili traženo. Ako imamo upit za takvu vrstu prehrane, odmah lokalno iz Pazina možemo dobiti meso. To nam je jako olakšalo pripremu jela. Potom jela pripremamo bez ikakvih kerefeka. Bitno je da se osjeti originalni okus mesa - bez dodataka začina i umaka, napominje Zembo. Ističe da je njihov sljedeći korak dobivanje košer certifikata, kojim se potvrđuje proizvodnja hrane u skladu sa židovskim propisima.

Prošle godine je, ističe Dugonjić, zanimljiv slučaj bio poglavito s Istrom. Kaže da se upravo na Poluotoku povećala potražnja za halal namirnicama, i to zbog pandemije.

- Svi oni koji žive u Europskoj uniji, a inače su putovali u zemlje poput Turske, sada bi dolazili u Istru i tražili halal vrstu prehrane. To je samo jedan pokazatelj emitivnog tržišta, da se tu nalazi jako velik broj potrošača i postoji potražnja za takvom uslugom. Potencijali i mogućnosti su ogromni, a mi se trudimo u suradnji sa svim turističkim dionicima proširiti broj pružatelja halal usluge, napominje Dugonjić.

Ističe da su gosti koji dođu u objekte s takvim certifikatom uvijek oduševljeni. A to je, kaže, i njihov cilj - da gost primi uslugu u koju neće imati nikakve sumnje, da se osjeća ugodno i zadovoljno i da uslugu preporuči drugima.

Halal turizam ne bismo mogli razvijati da nismo prvenstveno razvijali halal certificiranu proizvodnju, odnosno certificirane namirnice za pripremu jela. Gotovo svi prehrambeni brendovi u Hrvatskoj imaju takav certifikat, a prema nedavno provedenom istraživanju, uvidjeli smo da je preko 50 posto proizvođača s halal certifikatom povećalo svoj izvoz.

 

Izvor: https://www.glasistre.hr/gastro/pulski-hotel-i-restoran-koji-vodi-poznati-chef-prvi-i-jedini-u-istri-dobio-halal-certifikat-713273