Skoči na glavni sadržaj
halal promocija knjige

U IC Umag promovirana knjiga „Halal-standard po mjeri čovjeka“

U subotu, 13. lipnja 2020. u prostorijama Islamskog centra u Umagu održana je promocija knjige „Halal- standard po mjeri čovjeka“ autora dr.Aldina Dugonjića, rukovoditelja Centra za certificiranje halal kvalitete u Hrvatskoj. 

Pored autora, jedan od promotora bio je glavni imam MIZ Sisak Alem ef. Crnkić. 

Mektepski polaznici MIZ Umag otvorili su večer promocije prigodnom ilahijom, a potom je izraze dobrodošlice kao i uvodnu moderatorsku riječ uputio kao domaćin glavni imam MIZ Umag Elvedin ef. Posavljak koji je naglasio kako je pitanje „halala“ iznimno važna tema u svakodnevnom životu muslimana i da mnoge aspekte i razmjere halala površno ili nedovoljno poznajemo zbog čega je predavanje o ovoj temi kroz promociju knjige poželjno. 

Alem ef. Crnkić kao jedan od promotora govorio je o temeljnim principima na kojima je utemeljen„halal i haram“ u kulturi svakodnevenog življenja vjere navodeći kako su „halal i haram“ os oko koje se bazira, kreira i pulsira život jednog muslimana, a prisutni su od rođenja do smrti svakog muslimana. 

Nazivajući ovu knjigu „abecedom halala“ zbog čega je izvrsno štivo za svakog onoga koji želi imati uvid u širu sliku i aspekte halal poslovanja kriterija koje je potrebno zadovoljiti za ishođenje halal-certfikata, Alem ef. je naglasio kako je vrijednost ove knjige u znanstvenoj verifikaciji, dokumentarističko-istraživačkoj dimenziji te rezultatima koji dokazuju postavljene hipoteze o povećanju izvoza prehrambene industrije kao i razvoj turizma u Hrvatskoj. 

Autor dr.Aldin Dugonjić govorio je o motivima nastanka ovog djela referirajući se na doktorsku disertaciju koja je dio ove knjige, a kroz koju je želio kroz postavljene hipoteze dokazati kako je halal industrija iznimno važan segment u razvoju i doprinosu u gospodarstvu i poduzetništvu u R Hrvatskoj. 

Često kao muslimani nismo svjesni kako određeni aspekti i vrijednosti naše vjere, poput halal hrane mogu doprinijeti razbijanju predrasuda i poboljšanju pozitivne slike i imidža o našoj vjeri, naglasio je dr.Dugonjić te iznio niz zanimljivih detalja iz susreta i interakcije sa ljudima različitih poduzeća koji su aplicirali za halal certfikat putem Centra za certficiranje halal kvalitete u R Hrvatskoj. 

Halal je postao globalni brend koji je prepoznatljiv u svijetu, a također u Hrvatskoj koja je u halalu prepoznala „brendiranje“ mnogih proizvoda vrhunske kvalitete koji su sa halal certfikatom našli svoje tržište u mnogim državama svijeta, naglasio je dr.Dugonjić. 

Sav prihod od prodaje knjige autor dr.Dugonjić je namjenio za izgradnju Islamskog kulturnog centra u Sisku. 

www.medzlis-sisak.net